MESURES FISCALS

Hisenda descarta endurir el règim de mòduls dels autònoms el 2019

El Govern del PP havia previst rebaixar de 250.000 a 150.000 euros el límit per declarar en estimació objectiva

La ministra Montero es desmarca de la hipòtesi de Calviño sobre una possible pròrroga pressupostària

zentauroepp45773081 graf2309 madrid  6 11 2018   la ministra de hacienda  mar a 181106105611

zentauroepp45773081 graf2309 madrid 6 11 2018 la ministra de hacienda mar a 181106105611 / BALLESTEROS

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Els autònoms que facturin menys de 250.000 euros l’any podran continuar tributant en el règim de mòduls l’impost sobre la renda el 2019. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar aquest dimarts que el seu departament no seguirà endavant amb els plans de l’anterior Govern del PP de rebaixar de 250.000 a 150.000 el límit general per acollir-se al règim d’estimació objectiva de l’impost sobre la renda (IRPF) el 2019, del qual encara es continua informant a la pàgina web de l’Agència Tributària.

Montero ha situat aquesta mesura dins de l’objectiu del Govern d’afavorir l’activitat de pimes i autònoms i deixar-los fora de les pujades fiscals planejades. Aquesta mesura anunciada per la ministra en un esmorzar informatiu organitzat per Cinco Días beneficiaràmig milió de treballadors autònoms, segons càlculs de l’Agència Tributària.

Així, el límit d’exclusió del sistema de mòduls es mantindrà el 2019 quan els rendiments íntegres de l’autònom superin els 250.000 euros (en lloc dels 150.000 euros previstos); quan la facturació a altres empresaris o professionals superin els 125.000 euros (75.000 euros en el decret del PP) o quan les compres en béns i serveis superin els 250.000 euros (150.000 euros en el pla anterior)

Discrepància amb Calviño

La ministra d’Hisenda ha insistit que ella mateixa continua negociant amb les forces parlamentàries el recolzament al projecte de Pressupostos per al 2019 que el Govern pretén portar al Congrés dels Diputats a finals de novembre o primers de desembre per iniciar una tramitació que, en el millor dels casos, podria acabar al febrer, si s’habilita el gener com a mes amb activitat parlamentària i si els grups de l’oposició no afegeixen obstacles.

Montero no ha volgut referir-se a la possibilitat d’una pròrroga pressupostàriani tan sols com a hipòtesi de treball, en contra del manifestat el dia anterior a Brussel·les per la ministra d’Economia, Nadia Calviño.

"Per a res, no tenen cap tipus de realitat", ha respost Montero al ser interpel·lada de diferents formes sobre la possibilitat d’una pròrroga pressupostària. La ministra ha advocat per continuar avançant amb "tranquil·litat" i amb "discreció" en les negociacions polítiques i donar temps "perquè algunes coses madurin".

Ni tan sols ha donat per definitivament trencat el diàleg ambels independentistes catalans, malgrat el cop de porta donat per ERC i el PDCat després de l’escrit d’acusació de la Fiscalia General de l’Estat contra els polítics presos. "Dubto que alguns grups polítics es resisteixin a la temptació d’aprovar aquests pressupostos", ha dit en una al·lusió que també feia referència als nacionalistes catalans. "Si és bo per als espanyols i per als catalans" serà molt difícil no recolzar aquests comptes, segons la ministra.

Prestació per maternitat

Durant la seva intervenció en l’esmorzar informatiu, la ministra s’ha referit al pla de contingència preparat pel Govern en espera de la nova decisió del Tribunal Suprem sobre l’impost de les hipoteques, amb un possible impacte d’uns 5.000 milions d’euros per a les arques autonòmiques (en cas d’haver de tornar el tribut dels últims quatre anys als titulars d’hipoteques)

Notícies relacionades

A més, Montero ha explicat que el seu departament està ultimant un procediment per agilitar la devolució de les retencions de l’IRPF per les prestacions per maternitat. La ministra ha xifrat en entre 1.100 i 1.200 milions el cost d’aquesta devolució i ha dit que el procediment, que serà homogeni a tot l’Estat, "estarà disponible en uns dies"

Salari mínim interprofessional.

La titular d’Hisenda ha rebutjat els càlculs d’organismes com el Banc d’Espanya o l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) sobre una possible destrucció d’ocupació vinculada a la pujada del salari mínim interprofessional a 900 euros el 2019. Segons les "anàlisis serioses" que, segons Montero, ha fet el Govern, aquesta mesura no només no destruirà ocupació, sinó que contribuirà a crear-ne per la via d’un estímul més gran del consum, "a part de ser una qüestió de justícia social", ha conclòs.