reaccions a la resolució

La banca considera que la resolució manté la seguretat jurídica

Les entitats financeres donaven per fet que haurien d'assumir l'impost

El Govern afirma que "s'ha de respectar les decisions judicials"

roldn

roldn

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías/ Rosa M. Sánchez

El sector financer ha manifestat la seva sorpresa, però també la seva satisfacció perquè la resolució del ple de la Sala Tercera Contenciosa Aministrativa del Tribunal Suprem sobre l’impost d’actes jurídics documentats de les hipoteques, manté les regles de joc del mercat hipotecari i aporta "la seguretat jurídica que reclamava el sector", en diferents manifestacions públiques. Les entitats financeres aspiraven que no hi hagués retroactivitat en les sentències que determinaven que el subjecte passiu de l’impost és el banc, amb la qual cosa assumien que els tocaria pagar-lo d’ara endavant. "Sorpresa i respecte a la decisió judicial", van ser els comentaris més escoltats ahir entre les entitats financeres, després de conèixer-se la decisió. 

Com els banquers, els inversors han celebrat la decisió del Suprem. Amb el mercat espanyol tancat, la Borsa de Nova York on ha registrat l’efecte als mercats. Just després de conèixer-se la notícia, els títols del Santander van pujar un 2,5%, mentre que els del BBVA ho van fer en un 2,74%, tot i que posteriorment van moderar els guanys.

"El sector ha sigut respectuós amb la llei", han destacat diferents fonts del sector, en un discurs que ha sigut assumit per l’Associació Espanyola de Banca (AEB), que oficialment acceptava que l’impost seria assumit, i, previsiblement, traslladat al cost de les hipoteques. Així s’han manifestat els directius de les grans entitats financeres durant la presentació de resultats realitzades en les últimes setmanes. Però les mateixes fonts, destaquen que la decisió del ple, deixa el sector en un lloc dubtós. "Amb aquesta resolució es carregarà ara contra la banca i la suposada pressió exercida sobre el Tribunal Suprem", han comentat fonts d’una entitat financera. Però en realitat, s’apunta, hi ha hagut més pressions des del mateix Govern que des dels bancs.

Pressions polítiques

En aquest sentit recorden que el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va assenyalar dilluns que, en funció de la sentència, el Govern estudiarà articular "algun tipus d’ajuda" a les autonomies perquè no els afecti a la seva situació financera. I més concretament, la ministra d’Hisenda María Jesús Montero, ha xifrat aquest dimarts en uns 5.000 milions d’euros l’impacte que podria tenir en les comunitats autònomes la devolució de l’impost de les hipoteques dels últims quatre anys. En un esmorzar informatiu organitzat per Cinco Días, la ministra explicava que Hisenda "té un pla" davant aquesta eventualitat de cara a les hisendes autonòmiques, a les entitats financeres i amb la Unió Europea, "perquè una situació temporal com aquesta no impacti en el dèficit". D’una altra manera, adverteix Montero, un impacte en el dèficit d’unes quatre dècimes impediria a Espanya sortir de la disciplina pressupostària del Procediment de Dèficit Excessiu de la UE.

Notícies relacionades

Segons la ministra d’Hisenda, si el Suprem confirmava que l’impost de les hipoteques corresponia a la banca, Hisenda ajudaria a fer compatible que la devolució d’aquests diners als contribuents "coincideixi amb la reclamació de les quantitats a entitats financeres perquè impacti en el dèficit". Montero no preveu la possibilitat que no es puguin reclamar aquestes quantitats a les entitats financeres amb efecte retroactiu. En tot cas, amb la decisió del Suprem, les autonomies s’estalviarien aquests 5.000 milions d’euros. 

Respectar les decisions

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha sigut l’únic membre del Govern que s’ha manifestat sobre la resolució i ha dit que "s’han de respectar les decisions judicials", en al·lusió a la decisió del Suprem. La ministra ha assenyalat que els jutges de l’alt tribunal van posposar la decisió al ple d’aquest dimecres, de manera que finalment han decidit tornar a la doctrina prèvia malgrat el canvi de criteri emès fa unes setmanes.

Temes:

Bancs