CONSUM

Les vendes del comerç minorista s'enfonsen un 3,1% al setembre

Es tracta de la caiguda més gran des del febrer del 2017

zentauroepp32302883 tiendas171106155829

zentauroepp32302883 tiendas171106155829

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les vendes del comerç minorista van baixar un 3,1% el setembre respecte al mateix mes del 2017, una taxa 3,4 punts inferior a la del mes anterior i el seu descens més gran des del febrer del 2017, segons dades publicades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb la dada interanual de setembre, la facturació del comerç minorista torna a taxes negatives després d’haver augmentat un 0,3% a l’agost.

Eliminats els efectes estacionals i de calendari, la facturació d’aquest sector va retrocedir un 0,9% el novè mes de l’any, la seva caiguda interanual més gran des de l’agost del 2013.

En taxa mensual (setembre sobre agost), les vendes del comerç minorista, corregides d’efectes estacionals i de calendari, van baixar un 0,4%, en contraposició a l’augment del 0,5% que van experimentar el setembre del 2017.

Per la seva banda, l’ocupació al sector del comerç minorista va augmentar un 1% al setembre respecte al mateix mes del 2017, una taxa una dècima per sobre de la registrada a l’agost. Amb aquest avenç s’encadenen ja 53 mesos consecutius d’ascensos interanuals de l’ocupació en el sector.

Grans superfícies

Per modes de distribució, tots ells van retallar vendes al setembre. Les grans superfícies i les petites cadenesvan ser les que més van reduir la seva facturació en taxa interanual, un 4,4% i un 3,9%, respectivament, mentre que les empreses unilocalitzades i les grans cadenes van vendre un 3,6% i un 3% menys, respectivament.

Segons les dades de l’organisme estadístic, les vendes dels productes alimentaris van baixar un 2,4% interanual, mentre que les dels no alimentaris van retrocedir un 4,4%.

Entre aquests últims, l’únic augment de la facturació el va experimentar l’equip de la llar (+2,7%), en contraposició als retrocessos registrats a l’equip personal (-8,3%) i en altres béns (-4%).

Les vendes del comerç minorista, sense incloure les estacions de servei, van disminuir al setembre un 3,5% en comparació amb el mateix mes del 2017, mentre que les vendes en estacions de servei van avançar un 0,1% interanual.

Al setembre la facturació del comerç minorista va baixar en termes interanuals en totes les comunitats autònomes.

Catalunya (-5,1%) i les Canàries (-4,3%) van registrar els descensos més grans, mentre que Múrcia va presentar la menor retallada (-0,6%).

Treball

L’ocupació en el sector del comerç minorista va augmentar un 1% al setembre respecte al mateix mes del 2017, una dècima per sobre de la taxa registrada a l’agost. Amb aquest avenç s’encadenen ja 53 mesos consecutius d’ascensos interanuals de l’ocupació.

L’ocupació va augmentar en les empreses unilocalitzades (+0,6%) i a les grans cadenes (+2,6%), mentre que a les grans superfícies i a les petites cadenes va retrocedir un 0,2%.

Notícies relacionades

Per comunitats autònomes, l’ocupació al comerç minorista es va incrementar en totes les comunitats en taxa anual tret de Castella-la Manxa, on va baixar un 0,1%.

Els augments interanuals més grans de l’ocupació al sector del comerç minorista es van donar a les Balears (+2,6%) i a Astúries (+2,1%).

Temes:

Comerç