Laboral

Alemanya registra el nivell més baix d'atur des del 1990

A l'octubre la potència econòmica europea redueix la taxa d'atur a un 4,9% mentre els nivells d'ocupació són els millors des de la reunificació

zentauroepp45002406 in this photo taken with a reflection in a window of the vis180912104209

zentauroepp45002406 in this photo taken with a reflection in a window of the vis180912104209 / Markus Schreiber

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Bons índexs macroeconòmics per a Alemanya. Aquest dimarts la primera potència europea s’ha despertat amb una altra rebaixa dels nivellsd’atur. Segons els índexs governamentals, a l’octubrel’atur va afectar tan sols 2.204 milions de persones a tot el país, cosa que suposa un 4,9%, la xifra més baixa des de la reunificació, el 1990.

Per primera vegada des que l’oficina d’estadística federal en té dades, Alemanya ha registrat un atur inferior al 5%. L’última vegada que es va creuar aquesta línia en termes d’atur anual va ser el 1980, quan el país encara estava dividit en dos blocs antagònics. Les dades d’aquest octubre mostren com l’atur ha caigut en 53.000 casos respecte al setembre, 185.000 casos menys si es compara amb l’octubre de l’any passat.

Aquesta nova fita també es tradueix en els registres d’ocupació. Actualment hi ha 45 milions de persones a Alemanya amb una feina remunerada, una cosa que també suposa un rècord des del 1990. El Govern espera que l’estabilitat econòmica del país permeti augmentar aquestes xifres fins a uns 45,3 milions per a l’any que ve.

MÉS PRECARITZACIÓ I POBRESA

No obstant, aquestes són, altre cop, xifres macroeconòmiques, que en la realitat del carrer es plasmen de forma diferent. Malgrat que Alemanya aconsegueix limitar cada vegada més les xifres de l’atur, una part d’això es deu a l’impuls dels‘minijobs’i altres llocs de treball mal remunerats que han portat a un augment de la precaritzaciódel sector laboral alemany.

Notícies relacionades

Des del 2005, després que el canceller socialdemòcrata Gerhard Schröder impulsés l’agenda 2010 de reformes neoliberals i de liberalització del mercat laboral, la desigualtat no ha parat de créixer a Alemanya, i s’ha convertit en un dels països del continent més afectats per aquesta bretxa entre rics i pobres. Així, l’últim informe de l’OCDE remarcava que el 10% més ric té el 60% del patrimoni privat, mentre que el 40% més pobre no té gairebé res.

Això també ha portat a un increment del risc de pobresa. Tot i que la creixent immigració afecta l’augment d’aquesta estadística, no és l’únic factor. El 2016 un 31% dels alemanys de més de 16 anys no rebia un salari de més de 985 euros mensuals, el límit salarial amb què s’estableix aquest risc d’exclusió social. Tot això ha fet que el 10% més pobre d’Alemanya tingui avui menys capacitat adquisitiva que el 10% més pobre el 1990. Això és més difícil de trobar als índexs macroeconòmics.

Temes:

Alemanya Atur