FISCALITAT

La banca insisteix que li toca al client tributar per la hipoteca

Les patronals bancàries afirmen que és així a Europa i que, en tot cas, el canvi de criteri no hauria de ser retroactiu

roldn

roldn

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Associació Espanyola de la Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA) han recalcat aquest dilluns el seu convenciment que l’impost d’actes jurídics documentats (AJD), o tribut de les hipoteques, li correspon pagar-lo al client i no al banc, tot i que hi hagi tres sentències del Tribunal Suprem que diuen el contrari. Les patronals bancàries han fet públic un comunicat per “aclarir algunes qüestions” arran del conflicte creat amb les sentències que obliguen a pagar el tribut de les hipoteques al banc i no als clients, en el qual recalquen que, en tot cas, la banca mai ha ingressat res per aquest tribut i que la seva recaptació passa directament a les arques públiques de les autonomies. Per això, insisteixen que és a aquesta administració a la qual s’hauria de reclamar l’import pagat pels clients, si finalment el Tribunal Suprem fixa la jurisprudència en aquest sentit.

Les patronals bancàries rebaten els arguments de la sentència de la sala del Suprem per defensar que a qui li correspon pagar l’AJD és al client. “L’interessat en el préstec hipotecari és el client, que vol finançament a llarg termini per comprar una vivenda, en unes condicions molt favorables en termes de termini i de tipus d’interès. Sense hipoteca, el préstec tindria unes condicions menys atractives, com les que tenen, per exemple, els préstecs al consum, que no tenen una garantia hipotecària al darrere i, per tant, no es concedeixen a terminis tan llargs ni a tipus d’interès tan baixos”.

Respecte a la retroactivitat, els bancs recalquen que “han actuat a tota hora d’acord a la llei, a la normativa fiscal vigent des de fa més de 23 anys, en concret d’acord al reglament de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, aprovat el 1995”, que fins a l’última sentència havien entès sempre que “el subjecte passiu de l’impost era el client”. Respecte a la retroactivitat, l’AEB insisteix que si una sentència nova anul·la una norma vigent fins ara, la llei estableix que la seva aplicació serà des del dia en què sigui publicada la decisió, és a dir, que no ha de tenir efecte retroactiu”.I recalca que aquesta interpretació és l’única que dona seguretat jurídica.

Notícies relacionades

Les patronals bancàries també destaquen que“als països europeus on hi ha impostos similars, el subjecte passiu de l’impost [el que l’ha de pagar] és el prestatari, és a dir, el client. Així passa, per exemple, a França, Itàlia, Luxemburg, Portugal i Àustria”

El pronunciament de la banca es produeix una setmana abans que es reuneixi el ple de la sala del Tribunal Suprem, el 5 de novembre, que ha d’aclarir els efectes de les sentències que canvien el subjecte passiu del tribut de les hipoteques.

Temes:

Hipoteques Bancs