Fins a 2.500 milions d'inversió

Iberdrola inaugura el seu primer projecte de parc eòlic marí a Alemanya

La companyia espanyola espera posar en marxa projectes similars en altres països

40853937 591

40853937 591

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Iberdrola ha inaugurat aquest dilluns el seu primer parc eòlic marí al mar Bàltic, que ha construït en solitari, de nom Wikinger, situat en aigües alemanyes. És la primera instal·lació d’un complex que tindrà en total tres parcs i que suposarà en conjunt una inversió de 2.500 milions.

Amb una potència de 350 MW i una inversió de 1.400 milions d’euros, el projecte de Wikinger, operatiu des de finals de l’any passat, suposa l’entrada de la companyia al mercat elèctric alemany, país que ha convertit l’eòlica marina en una de les seves apostes estratègiques. El projecte ha generat entorn de 2.000 llocs de treball a Alemanya i a Espanya. 

Wikinger es converteix en el primer dels projectes 'offshore' dissenyats i operat 100% pel grup espanyol al Bàltic. A la inauguració al port de Sassnitz hi van assistir el director general de Negocis d’Iberdrola, Francisco Martínez Córcoles; el ministre d’Energia, Infraestructures i Digitalització de l’estat de Mecklenburg-Pomerània Occidental, Christian Pegel, i el conseller delegat de 50 Hertzs, Boris Schucht.

Martínez Córcoles va qualificar de "magnífic" el treball realitzat per l’equip d’empleats procedent de 20 països per fer possible que Wikinger "sigui una realitat". "És un exemple d’èxit del nostre grup de renovables", va declarar el directiu, que va destacar el desenvolupament del projecte en un termini de 18 mesos.

Windar, Navantia i Siemens Gamesa estan en el projecte.

En el desenvolupament de Wikinger hi han participat empreses com l’asturiana Windar, amb la construcció de 280 puntals de 40 metres, així com la danesa Bladt i l’espanyola Navantia, que han fabricat les 70 fonamentacions ('jackets'). També la subestació marina, una de les peces claus, ha sigut construïda per Navantia a la seva seu a Puerto Real (Andalusia).

Per la seva part, les turbines, de 5 MW de potència unitària, han sigut fabricades per Siemens Gamesa en les seves plantes de Bremerhaven i Stade (Alemanya), i són els aerogeneradors més grans i potents que Iberdrola ha instal·lat en la seva història. De fet, ja estan adaptats per assolir una creació d’entre 8 i 10 MW, tot i que encara sense una decisió definitiva sobre qui serà el promotor, per instal·lar en el seu següent projecte de Baltic Eagle.

Gran aposta per l’eòlica marina.

L’eòlica marina representa una de les apostes estratègiques del grup, amb un creixement important dels seus projectes en els últims anys i que l’ha portat a tenir en cartera el desenvolupament de 2.500 MW fins al 2023, amb l’objectiu de superar una capacitat de 3 gigawatts (GW) amb contractes a llarg termini..

Notícies relacionades

El grup ja compta, a part del parc eòlic d’Alemanya, amb un total de 545 MW d’eòlica marina en funcionament gràcies als parcs de West of Duddon Sands (Regne Unit), projecte compartit amb Orsted d’un total de 389 MW -195 MW d’Iberdrola-, i aquest de Wikinger. Així mateix, en la resta d’Europa té treballs en construcció per uns altres 1.700 MW 'offshore', amb els parcs d’East Anglia 1 (Regne Unit), de 714 MW; Saint Brieuc (França), de 496 MW, i el de Baltic Eagle (Alemanya), de 486 MW, mentre que als Estats Units és soci al 50% en el projecte Vineyard (Massachusetts), de 800 MW.

Iberdrola compta amb una cartera de potencials projectes als quals aspira per uns gairebé 8.000 MW més en 'offshore', amb la posada en joc, per aconseguir uns 3.100 MW més a Alemanya i el Regne Unit i d’uns 4.600 MW als Estats Units, amb uns 2.200 MW en l’àrea de Vineyard i altres 2.400 MW més a Kitty Hawk (Carolina del Nord).