Empitjora la visió de l'economia dels empresaris familiars

El Rei obre a València el congrés de l'Institut d'Empresa Familiar, i destaca «els valors» d'aquestes companyies i els demana «optimisme»

jcarbo45676895 rey felipe empresa familiar181029122245

jcarbo45676895 rey felipe empresa familiar181029122245 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

L’obertura de la 21a edició del Congrés de l’Institut d’Empresa Familiar, inaugurat pelrei Felip VI aquest dilluns, ha permès constatar una reducció de l’optimisme en la visió de l’economia d’aquest sector, que ha demanat una reflexió per establir un nou model de creixement sense necessitat de destruir l’impulsat per la Constitució del 1978.

En aquesta primera jornada l’organització ha realitzat la seva ja tradicional enquesta virtual entre els prop de sis-cents empresaris assistents, la visió del moment econòmic dels quals és, sobre una escala de 10, de 5,48, en comparació amb el 6,22 de fa un any, quan la sèrie històrica iniciada el 2008 va marcar el seu límit.

En aquest sentit, a curt i mitjà termini la majoria creu que hi haurà un moderat augment de l’activitat, amb una limitada creació d’ocupació, tot i que el percentatge que aposta per aquesta opció baixa del 82% de fa un any al 57% actual, i es dispara, de l’11% al 41%, el que augura un creixement “fràgil”. 

Els empresaris creuen que les seves companyies augmentaran les seves vendes però ho esperen nou punts menys que el 2017. De fet, la previsió d’incrementar moderadament les seves plantilles deixa de ser la preferida, com ho era fa dotze mesos, per ser-ho la de mantenir els nivells d’ocupació actuals.

El principal risc que detecta la majoria és l’endeutament públic i la política fiscal, seguit de la falta de reformes estructurals i el pacte que més reclamen és un en l’educació i la formació, seguit per un de simplificació fiscal i administrativa i un altre de model territorial 

En vista aquesta tendència, en el seu discurs, Felip VI ha demanat que del Palau de Congressos de València surtin “sòlids missatges d’optimisme” i ha reclamat “el màxim reconeixement” als empresaris.

El monarca ha destacat el pes relatiu de les empreses familiars, que ha dit que són “el 90% de les empreses, el 60% de l’ocupació en el sector privat i el 70% del valor afegit brut”, però ha destacat especialment el que suposen “en termes de valors” entre els quals ha destacat “el llarg termini, la prudència, l’afecció al territori, els acords, l’estabilitat i la innovació”.

Francisco Riberas, president de l’Institut Empresa Familiar, ha destacat “els moments complexos” que viu Espanya per a “la unitat i l’estabilitat que tots volem per al nostre país”.

L’empresari ha destacat el període d’estabilitat, llibertat, pau i desenvolupament que va propiciar la Constitució del 1978, “una història d’èxit”, ha dit, colpejada “de forma violenta” per la crisi del 2008.

“De cap manera els efectes de la crisi haurien de ser utilitzats per deslegitimar i criticar aquest període. No és just atacar i intentar destruir tot el que ens ha portat fins aquí. Però sí que és el moment per reflexionar constructivament sobre com podem millorar el nostre model econòmic i social per assentar unes bases fermes que ens permetin obrir un altre període de creixement i benestar”, ha assenyalat. 

D’altra banda, Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, ha assegurat que les administracions han de “resetejar el sector públic”, com fa el sector privat, “amb l’ADN emprenedor” i amb l’objectiu de ser “més eficients” i afavorir “la competència”.

Notícies relacionades

“Una administració que sap quin és el seu paper i no posa obstacles innecessaris perquè són les empreses les que tenen assignada la gran responsabilitat de la creació d’ocupació”, ha apuntat. 

Reyes Maroto, ministra d’Indústria, ha anunciat un augment de la despesa en les polítiques d’ocupació, per afavorir la formació, i ha assegurat que el Govern impulsarà la “transformació digital” de les empreses, així com la seva internacionalització i la innovació. 

Temes:

Felip VI