Treball

ATA alerta que una pujada de la base mínima farà fora molts autònoms del "sistema"

L'associació de treballadors autònoms insisteix a rebutjar pujades de les bases mínimes superiors a l'1,5% de mitjana el 2019

Lorenzo Amor crida a buscar mecanismes perquè els autònoms que no arriben a la base mínima no recorrin a l'economia submergida

undefined27825574 lorenzo amor180712132926

undefined27825574 lorenzo amor180712132926

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Els autònoms insisteixen a rebutjar qualsevol pujada de la base mínima de cotització superior a l’1,5% de mitjana el 2019. I res els farà canviar d’opinió. Així de categòric s’ha mostrat aquest matí el president de la Federació Nacional d’Associacions i Empresaris de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, que ha assegurat que en aquest moment "els autònoms no poden pagar més cotització" i ha advertit que una pujada provocarà la "sortida del sistema" dels autònoms que no arriben a la base mínima.

"Si pugem la base mínima compliquem la vida als autònoms que no hi arriben. N’hi ha molts que facturen 800 euros, han de pagar 278 euros de cotització i 120 de retenció fiscal, no arriben. Aquesta gent surt del sistema i hem de buscar mecanismes per solucionar aquest assumpte i no asfixiar el col·lectiu", ha afegit Amor durant la celebració de la XVII edició dels Premis Autònoms de l’Any d’ATA.

Amor ha assegurat que des d’ATA estan a la disposició del Govern per posar en marxa des de l’1 de gener una cotització reduïda perquè els que tenen problemes per cotitzar en el règim especial de treballadors autònoms (RETA) no en tinguin i ha considerat la prestació per cessament d’activitat "frau de llei", ja que permet als autònoms cotitzar per aquesta prestació sabent que no la cobraran mai. "No comencem la casa per la teulada, primer establim la protecció i després millorarem la cotització", ha afegit.

Notícies relacionades

El president d’ATA ha aprofitat per enviar un encàrrec al Govern actual, que hi ha estat representat per la directora general de Treball Autònom, María Antonia Pérez León, en detriment de la ministra Valerio, que no hi ha pogut assistir, a l’assegurar que amb els anteriors governs sempre s’havia obtingut un consens fruit d’un "diàleg fluid". "Fer travetes als autònoms és fer ensopegar l’activitat econòmica. Els autònoms necessitem confiança, certesa i seguretat jurídica", ha afegit Amor.

Sobre la tarifa plana de 50 euros que el Govern vol incrementar als 75 euros, Amor s’ha mostrat "disposat" a analitzar l’impacte que ha tingut quan almenys hagi passat un any –la mesura es va ampliar a un any el gener del 2018– i els que van començar al gener hagin acabat la seva cotització. No obstant, ha assegurat que "la tarifa plana facilita l’emprenedoria i aflora l’economia submergida" mentre ha demanat treballar "per un entorn fiscal adequat".