HISTÒRIES MÍNIMES

Agricultors del coriandre

Senyoret de Viladecans produeix a Sant Boi 1.500 quilos diaris de coriandre fresc, la planta coneguda també com a julivert xinès

45441624 591

45441624 591 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Els avions que sobrevolen el Prat ho fan també sobre 10 hectàrees en les quals creix la planta del coriandre. Ho fa amb força i vigor. 1.500 quilos diaris recullen Joan Domènech, pare i fill. Oriünds de Viladecans, són la tercera i quarta generació de pagesos de Cal Senyoret. L’avi, Vicenç, plantava enciams, cols, verdures, carxofes i tomàquets que portava a vendre al Born, l’antic mercat de majoristes ubicat a Ciutat Vella, més tard traslladat a les actuals instal·lacions de Mercabarna.

Durant les vacances i els caps de setmana, el net, Joan, ja s’entretenia de nen amb la terra sembrant llavors en testos per veure què creixia. Avui està al capdavant juntament amb el seu pare d’un fructífer cultiu de coriandre, una planta coneguda també com a coriandre o julivert xinès, molt apreciada en la gastronomia de països de Llatinoamèrica, Àfrica i Àsia. Les seves propietats també li atribueixen beneficis per a l’organisme com a antiinflamatori, bactericida i afrodisíac, i per combatre nàusees, reduir el colesterol i augmentar els nivells de ferro –sempre sota prèvia consulta mèdica–. També a Europa el seu consum està creixent, a cuines particulars i establiments de restauració i el seu característics i pronunciats aroma i sabor li han fet lloc també en la indústria de licors i perfums.

Per això, en els camps dels Domènech (en el municipi de Sant Boi de Llobregat) on abans creixien variades verdures, avui el monocultiu del coriandre és el rei de la sembra i recol·lecció.

L’any passat, la firma sota la qual el comercialitzen, Senyoret SCP (Societat Civil Privada) de Viladecans va facturar 500.000 euros, xifra que a finals d’aquest exercici calculen no només repetir, sinó sumar-hi un 20%.

L’automatització i tecnologia informàtica han aconseguit un sistema intel·ligent de control de reg i abonament de la terra que produeix coriandre 365 dies a l’any. “La nostra producció diària habitual és de 1.500 quilos. Algunes setmanes hem arribat a recollir 15.000 quilos”, indica Joan Domènech, fill.

Ell i el seu pare més dos empleats, quatre persones en total, s’encarreguen que aquesta producció arribi a la seva destinació, que són cada vegada més països. “Exportem a França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Holanda i la Gran Bretanya. A través de la informació que incloem a les nostres etiquetes ens arriben nous clients”, diuen. A Mercabarna, les vendes les fan a través del lloc de la cooperativa Horta Viladecans de la qual formen part.

Notícies relacionades

“Ara la nostra intenció és entrar als supermercats amb envasos de 50 o 100 grams de coriandre, sempre fresc”, avança Joan Domènech. “Respectant a tota hora la cadena del fred, el coriandre fresc pot utilitzar-se en perfectes condicions durant tota una setmana”, puntualitzen. La maquinària per a aquest envasament ja està en marxa a la nau de 500 metres quadrats al costat de les seves plantacions de Sant Boi, on l’empresa té també el seu obrador.

100.000 euros anuals de la facturació de la firma s’inverteixen en tecnologia, maquinària de producció i sistemes de refrigeració i millora del servei. “Ara estudiem també la instal·lació de plaques solars perquè el reg sigui totalment autosuficient”, conclouen.

Joan Domenech

<span style="font-family: &quot;HelveticaNeue Light&quot;, sans-serif; font-size: 14pt;">Al costat del seu pare gestiona el cultiu i venda de coriandre de Senyoret SCP.</span>