CANVI LEGAL

Dues sentències notificades més atribueixen al banc el tribut hipotecari

Les dues sentències són fermes, idèntiques a la primera, i les seves conseqüències les analitzarà el ple del Tribunal Suprem el 5 de novembre

zentauroepp31891836 fachada del tribunal supremo foto archivo180917135336

zentauroepp31891836 fachada del tribunal supremo foto archivo180917135336

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Suprem ha notificat ja les altres dues sentències anunciades pel president de l’Alt Tribunal que insisteixen a carregar l’impostd’actes jurídics documentats (AJD) de les hipoteques al banc i no a l’hipotecat, com passava des del 1995. La secció segona de la sala contenciosa administrativa, que presideix el magistrat Nicolás Maurandi, torna a donar la raó a l’Empresa Municipal de la Vivienda de Rivas Vaciamadrid i anul·la part de l’article 68 del reglament de l’AJD, precisament el que atribueix al prestatari (l’hipotecat) el deure d’assumir aquest impost en casos de préstecs amb garantia hipotecària. Igual que en la primera sentència coneguda, la sentència considera que aquesta intepretación continguda al reglament va molt més enllà del que fixa la llei original, el qualifica d’"evident excés reglamentari", i per això l’anul·la. 

Notícies relacionades

Després de la primera sentència notificada, ara el ple de la sala convocat a posteriori el proper dia 5 de novembre haurà d’analitzar el canvi legal, ja que els magistrats recalquen que la sentència suposa "modificar la doctrina jurisprudencial anterior". Les dues noves sentències notificades són fermes, segons va reconèixer el mateix president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, en la nota de dilluns passat. Aquestes dues sentències són pràcticament idèntiques a la del 18 d’octubre, fins i tot amb els dos vots particulars afegits, un a favor de la sentència i un altre en contra. 

El ple del proper 5 de novembre haurà de dilucidar els efectes que tenen aquestes sentències, com s’interpreta a partir d’ara l’article de la llei de l’AJD sobre a qui correspon pagar l’esmentat tribut, una vegada eliminada la segona part del reglament que l’atribuïa exclusivament a l’hipotecat. També haurà d’aclarir des de quan s’aplica la nova jurisprudència, si és que el ple l’assumeix per a la resta de casos, i si té caràcter retroactiu, entre altres qüestions, o si només ha d’aplicar-se en les noves hipoteques que es firmin a partir d’ara.