La CNMV alerta del risc per a l'economia d'apujar els impostos a l'estalvi

El supervisor destaca que els espanyols continuen estalviant poc pels baixos salaris

1
Es llegeix en minuts
P. A.

Els espanyols han estalviat històricament menys que els seus veïns europeus, s’han endeutat molt i han concentrat el seu patrimoni en vivendes. I això, segons ha destacat aquest dilluns la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), resta creixement potencial a l’economia a llarg termini. Per això, el supervisor ha defensat la necessitat de fomentar l’estalvi i ha alertat delsefectes negatius que té augmentar la fiscalitat sobre això. 

La institució ha publicat un estudi en què es destaca que l’estalvi del país "ha sigut i és sistemàticament inferior" al de la majoria de països europeus, fins i tot quan va millorar, els pitjors anys de la crisi, fins a vorejar el 13% de la renda bruta disponible. Actualment, a més, ha caigut per sota del 5% a causa de l’alt percentatge de famílies amb baixos salaris, que fa que una "part molt considerable" de les llars no puguin estalviar.

Notícies relacionades

La falta d’estalvi nacional fa que el creixement en els moments de forta expansió econòmica generi desequilibris, ja que és necessari recórrer a l’endeutament exterior, i que l’economia sigui menys productiva, ja que la inversió se centra en la construcció. A més es perd mobilitat laboral a causa de l’alta proporció de propietaris de vivenda. 

L’organisme presidit per Sebastián Albella considera que les autoritats haurien de fomentar l’estalvi, així com augmentar els coneixements econòmics de la població per promocionar la diversificació del patrimoni de les llars. Però admet que és difícil elevar la taxa d’estalvi "a curt termini pel problema de la distribució de la renda i de l’educació financera".

Temes:

Estalvi