COMERÇ

Altres solucions tecnològiques que substitueixen les caixes tradicionals

Els empleats aplaudeixen les màquines que cobren i tornen el canvi perquè estalvien feina

zentauroepp45525611 barcelona 19 10 2018   una clienta utiliza una caja de autop181019200507

zentauroepp45525611 barcelona 19 10 2018 una clienta utiliza una caja de autop181019200507 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Si les màquines d’autopagament agraden als comerciants però no alstreballadors, on sembla haver-hi comunió és als terminals que tornen el canvi. Aquest tipus de màquines, que proliferen en tota mena de botigues, compten amb nombrosos avantatges per als dos col·lectius.

Farmàciesflequesestancsxarcuteriescafès... Cada vegada és més comú que sigui una màquina la que cobri i torni el canvi. Al principi, la sensació és una mica freda, però una vegada el client s’hi ha acostumat, l’acte de pagament és fins i tot més ràpid.

"Des del punt de vista del treballador, per a nosaltres són un gran avenç", assenyala Gloria Sánchez, secretària del sector del Comerç d’UGT de Catalunya. Aquestes màquines, primer eviten que sigui el treballador el que hagi de calcular el canvi i, per tant, que hi pugui haver errors (una cosa que també pot beneficiar el client). "Són menys problemes, però sobretot, és important perquè al final del dia evita que s’hagi de fer caixa, que l’empleat hagi de comptar les monedes. S’agilita la feina", destaca Sánchez.

Per al comerciant també tenen un gran avantatge: són molt més segures que les caixes tradicionals. "Evita el problema delsatracaments. No és el mateix obrir una caixa tradicional que aquestes màquines automàtiques, aquestes són molt més difícils de manipular", agrega Sánchez.

Per a l’empresari, doncs, tot i que hagi de fer una inversió inicial, es tracta d’un article que presenta avantatges. "Els clients al principi ho veuen estrany, però s’hi acostumen i no hi ha problemes que sigui una màquina la que els doni el canvi", completa. Aquestes màquines no només estan presents a les petites botigues, sinó també en grans: en alguns Leroy Merlin, per exemple, s’ha adoptat aquest model; és un empleat el que escaneja els articles i després el client passa a fer el pagament en una màquina.

Un altre tipus de màquines

Un altre tipus de caixes que ajuden els empleats en les seves funcions són les que compten amb lectors de RFID (les etiquetes també han de ser adaptades). "En aquest tipus de comerços només s’ha de deixar els productes en una zona i automàticament es carreguen", agrega.

Notícies relacionades

Cristina Magdalena, directora de Transformació Digital de Fujitsu, avança que una altra de les tendències és instal·lar terminals d’autopagament "no només en la línia de caixa, sinó per tota la superfície del comerç". La firma té solucions com Fujitsu Impulse, de petita mida però gran pantalla que a més pot oferir promocions als clients "segons el seu perfil o estat d’ànim en aquell moment", agrega. "No veig una compra en caixes d’autopagament totalment desassistit", opina.

Més enllà, hi ha el modeld’Amazon Go: els clients no han ni de passar per caixa ja que la firma detecta els productes agafats gràcies a càmeres intel·ligència artificial i carrega l’import en el seu compte.

Temes:

Amazon Comerç