desigualtat

El sou dels consellers de les grans empreses ha crescut el 29% en cinc anys

El salari mitjà dels treballadors ha pujat set vegades menys entre el 2013 i el 2017

Els executius de l'Ibex 35 van elevar la seva remuneració el 12,3% l'any passat, fins als 3,11 milions de mitjana

GRAF939. MADRID, 01/06/2018.- Vista de un panel que muestra la evolución de la Bolsa española, que mantiene ganancias del 0,73 % tras la apertura, animada por la formación de Gobierno en Italia, y con los inversores pendientes de la votación de la moción de censura contra el Gobierno de Mariano Rajoy, que, previsiblemente, hará presidente del Ejecutivo al líder del PSOE, Pedro Sánchez. A las 9.15 horas, el principal indicador de la Bolsa española, el IBEX 35, suma 70,10 puntos, ese 0,73 %, hasta los 9.537,60 enteros, con lo que las pérdidas anuales se reducen al 5,01 %. La Bolsa española inicia en positivo el mes de junio, después de que tras caer en la sesión de ayer el 1,05 %, terminase mayo con pérdidas del 5,16 %, afectada por las dificultades para formar Gobierno en Italia, su impacto en el mercado de deuda y en los bancos. EFE/ Chema Moya

GRAF939. MADRID, 01/06/2018.- Vista de un panel que muestra la evolución de la Bolsa española, que mantiene ganancias del 0,73 % tras la apertura, animada por la formación de Gobierno en Italia, y con los inversores pendientes de la votación de la moción de censura contra el Gobierno de Mariano Rajoy, que, previsiblemente, hará presidente del Ejecutivo al líder del PSOE, Pedro Sánchez. A las 9.15 horas, el principal indicador de la Bolsa española, el IBEX 35, suma 70,10 puntos, ese 0,73 %, hasta los 9.537,60 enteros, con lo que las pérdidas anuales se reducen al 5,01 %. La Bolsa española inicia en positivo el mes de junio, después de que tras caer en la sesión de ayer el 1,05 %, terminase mayo con pérdidas del 5,16 %, afectada por las dificultades para formar Gobierno en Italia, su impacto en el mercado de deuda y en los bancos. EFE/ Chema Moya / Chema Moya (EFE)

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La recuperació no és igual per a tothom, com es cansen de demostrar les estadístiques. Una de nova l’ha vingut a confirmar aquest dimecres. Les remuneracions delsconsellers  de les empreses espanyoles que cotitzen a la borsa van registrar una evolució "estable o a la baixa" fins al 2013. Però amb la tornada del creixement, els seus sous es van disparar. Entre aquell any i el 2017, la seva retribució mitjana ha escalat un 29%, segons un informe que ha publicat la Comissió Nacional del Mercat de Valores (CNMV). En el mateix període, el sou mitjà dels treballadors amb prou feines va augmentar un 4%, és a dir, 7,25 vegades menys, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’organisme supervisor apunta que l’alça salarial dels consellers es deu sobretot que els que exerceixen funcions de direcció guanyen un 43% més que fa cinc anys, fet que s’explica "en gran manera" per l’augment de la part variable de la seva retribució "d’acord amb l’evolució positiva dels resultats de les societats cotitzades (increment del resultat d’explotació del 58% en el període)". És a dir, l’augment dels beneficis s’està deixant sentir amb força en els sous dels seus directius, però no així dels treballadors, com demostren les limitades pujades retributives pactades alsconvenis col·lectius dins de la política general de moderació salarial per sortir de la crisi i crear ocupació.

La retribució mitjana d’un conseller d’una empresa cotitzada es va situar en 369.000 euros a l’any en el 2017, un 6% més, si bé hagués caigut l’1,1% si es descomptés el pla d’incentius plurianuals que van pagar Acciona i Cie. De mitjana, els consells van suposar un cost per a les seves companyies de 3,7 milions d’euros, el 15,9% més. La remuneració dels consellers executius, els que porten el dia a dia de les companyies, va créixer el 12,3% en l’Ibex 35 (fins als 3,11 milions) i el 20% en la resta de firmes cotitzades (fins als 868.000 euros). Els no executius van veure els seus emoluments augmentar en un 4% (210.000 euros) i un 14,9% (85.000 euros), respectivament.

Variable en ascens

Notícies relacionades

La millora dels resultats empresarials ha provocat que el pes de la retribució variable dels consellers hagi augmentat des del 2013 des del 37% al 43%. La fixa, en consonància, ha caigut del 52% al 46%, mentre que les dietes (4%) i la resta de conceptes com les indemnitzacions (7%) continuen més o menys estables. El problema, com va demostrar la crisi, és que una retribució variable elevada pot incentivar a assumir riscos excessius. En aquest sentit, resulta cridaner que només el 50% de les empreses té en comptecriteris qualitatius (en quina mesura els resultats són atribuïbles al directiu) en el pagament de l’esmentada part del salari.

Un altre de les conseqüències de la crisi és l’exigència més gran dels accionistes, especialment els grans inversors professionals, quant als sous de les cúpules. El percentatge d’empreses de l’Ibex 35 que ha aconseguit un vot positiu de més del 95% a les seves polítiques salarials ha baixat del 43% el 2016 el 29% l’any passat. La CNMV, d’altra banda, també ha destacat que les companyies han de fer un "esforç" per millorar la informació que ofereixen sobre els fons reservats a llarg termini per als seus consellers (com plans de pensions), la seva compatibilitat amb les indemnitzacions per cessament i el moment en què podran rebre’ls.

Temes:

Salaris Ibex 35