reestructuració

Alcoa tancarà dues plantes a Espanya

El tancament d'Avilés i la Corunya implicarà l'acomiadament de 686 treballadors

zentauroepp32196697 gra330 a coru a  17 12 2015   los trabajadores de alcoa part181017132937

zentauroepp32196697 gra330 a coru a 17 12 2015 los trabajadores de alcoa part181017132937 / Cabalar

1
Es llegeix en minuts

La multinacional productora d’alumini Alcoa ha anunciat la seva intenció d’iniciar un període formal de consultes per dur a terme un acomiadament col·lectiu a les seves plantes d’Avilés i la Corunya, amb què es veuran afectats un total de 686 treballadors, després de procedir al tancament d’aquestes fàbriques a causa de la seva "improductivitat".

Segons afirma la companyia nord-americana en un comunicat, es tracta de les plantes menys productives del grup a causa de "problemes estructurals intrínsecs". Alcoa iniciarà un període de consultes amb els representants dels treballadors amb una durada màxima de 30 dies naturals.

L’empresa s’ha compromès a treballar per reduir l’impacte d’aquest procés i negociarà un pla social amb els treballadors, ja que afirma que és "conscient" de la repercussió humana i social d’aquest anunci, per això "treballarà per aconseguir el millor acord possible per a les dues parts".

Problemes productius i tecnològics

Segons apunta Alcoa, les plantes d’Avilés i la Corunya estan afectades per problemes estructurals productius i tecnològics com que tenen "menys capacitat de producció, una tecnologia menys eficient i elevats costos fixos", units a factors externs de mercat, com la "sobrecapacitat de producció de la Xina", l’elevat preu de les matèries primeres i el cost de l’energia.

Tots aquests factors han generat pèrdues significatives en aquestes plantes els últims dos anys, pèrdues "que previsiblement continuaran en el futur", alerta Alcoa.

L’empresa ha defensat la seva intenció en el passat de superar aquestes condicions adverses, que han suposat "importants esforços" els últims anys per reduir costos en aquestes dues fàbriques i per mantenir l’ocupació, tot i que sense èxit, a causa de la seva "tecnologia més antiga i menys eficient, economia d’escala i altres factors".

Notícies relacionades

D’aquesta forma, Alcoa ha conclòs que el tancament de les plantes d’Avilés i la Corunya podrà generar unes millores organitzatives mantenint la producció en una sola planta a Espanya, la de San Ciprián, també a Galícia, on es produeix tant alumini com alúmina.

Segons es desprèn de l’informe de resultats corporatius publicats en la seva pàgina web, les vendes a Espanya van arribar l’any passat als 3.303 milions de dòlars (2.861 milions d’euros), més d’un 28% del total del seu negoci a tot el món.