enquesta patronal

Dues de cada tres empreses familiars han ampliat plantilla

La incertesa política segueix entre les preocupacions de les companyies controlades per parents

zentauroepp43373555 ief instituto empresa familiar francisco riberas180517185450

zentauroepp43373555 ief instituto empresa familiar francisco riberas180517185450 / RAFA MARTIN

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé dos terços de les empreses familiars han ampliat plantilla l’últim any. Segons el VII Baròmetre Europeu de l’Empresa Familiar que elabora la consultora KPMG, el 64% dels empresaris familiars assegura haver creat nous llocs de treball al llarg dels últims 12 mesos, el que suposa un reflex de la recuperació econòmica. Una de les més grans preocupacions d’aquest col·lectiu és la incertesa política, que esmenta un de cada tres enquestats. 

La proporció de les companyies familiars que diuen haver incrementat la seva plantilla és superior al 59% d’un any enrere i se situa, al seu torn, per sobre de la mitjana europea, que es troba en el 53%. Però aquest optimisme es combina amb algunes zones d’ombra, com la preocupació per la rendibilitat, que destaquen el 42% dels enquestats o les dificultats per trobar els perfils adequats per a les ofertes d’ocupació, que esmenten el 38% dels patrons familiars. 

Segons aquest estudi, vuit de cada deu empreses familiars espanyoles (79,6%) asseguren tenir confiança o molta confiança en la situació d’aquest tipus de companyies per al pròxim any, en vista del 73% de les seves homòlogues europees. En matèria de negoci, el 74% dels enquestats espanyols afirma haver incrementat la seva facturació en els últims 12 mesos, xifra quatre punts superior a la de fa un any i notablement més elevada que el 64% de la mitjana europea. En aquest punt es pot destacar que Espanya ha sigut el país que ha mostrat millors resultats en termes de facturació, seguit d’Itàlia i França, totes dues amb un 72%.

En paral·lel a la recuperació de l’economia espanyola ha descendit la recerca de mercats exteriors, el que es tradueix que el 64% dels directius familiars enquestats ha afirmat haver incrementat la seva activitat a l’exterior l’últim any, davant el 70% de l’any anterior. Amb conseqüència, el percentatge dels que asseguren haver mantingut la seva activitat internacional estable s’ha incrementat des del 26% del 2017 fins al 32% d’aquest exercici.

Dins de les prioritats, després de la millora de la rendibilitat (54%) i l’augment de la facturació (36%), la innovació ocupa un lloc destacat al ser una de les seleccionades pel 32% de les companyies familiars, objectiu que es reflecteix en els seus plans estratègics ja que el 86% dels enquestats contempla invertir en plans d’innovació i noves tecnologies.

Facturació i rendibilitat

Ramón Pueyo, soci responsable d’Empresa Familiar de KPMG a Espanya, assegura que "l’empresa familiar espanyola ha de respondre a una doble missió, millorar la seva facturació i la seva rendibilitat a curt termini i impulsar la innovació amb agilitat per competir en un mercat digital i tecnològic".

Sobre això, Pueyo destaca que les empreses familiars "han de lluitar per incorporar cada vegada més talent digital i continuar treballant en els seus models de gestió i governança. Els seus valors i la seva vocació d’estabilitat seran el seu millor atractiu per als nous professionals".

El setè Baròmetre de l’Empresa Familiar reflecteix les respostes de 333 empreses familiars espanyoles recollides entre maig i juliol d’aquest any. Aquest estudi es publica pocs dies abans que l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF) celebri el seu congrés anual.

La trobada serà en aquesta ocasió del 28 al 30 d’aquest mes a València. Està previst que el clausuri el dia 30 el president del Govern, Pedro Sánchez, juntament amb el president que agrupa un centenar de les més importants empreses d’aquesta naturalesa, Francisco J. Riberas (Gestmap). El Rei Felip VI inaugurarà les sessions el dilluns 29.

Durant aquest congrés se sol enquestar els empresaris participants, que posen nota tant a la situació econòmica com a la política. En la trobada de l’any passat, celebrat a Toledo just després de celebrar-se el referèndum de l’1-O a Catalunya, va destacar l’optimisme dels empresaris quant a la situació econòmica. De tota manera, la política, sobre la qual no es van fer preguntes a l’enquesta, va ser la que va ocupar les seves converses als passadissos del palau de congressos de Toledo.

Notícies relacionades

Un dels moments en què més es va viure en públic l’emotivitat relacionada amb l’1-O el va protagonitzar l’expresident de l’IEF, Mariano Puig, que va provocar una gran ovació de l’auditori quan va sentenciar: "Soc català, però també em sento espanyol. És el meu país, la meva pàtria". Sense que ningú li preguntés sobre el conflicte va afegir: "Atenció. A Catalunya hi ha un greu problema, vulguem o no, ens agradi o no, el problema existeix".

El llavors president de l’IEF, Ignacio Osborne, va afirmar en el seu discurs inaugural en el congrés, al qual finalment no van assistir per primera vegada ni el president del Govern llavors, Mariano Rajoy; ni el Rei ni el cap de l’oposició, Pedro Sánchez, com a conseqüència de l’1-O, va reclamar "una solució política estable com més aviat millor".