HISTÒRIES MÍNIMES

Xerpes del retorn social

Hemper dissenya i comercialitza motxilles fabricades amb cànem per dones i famílies nepaleses

hemper

hemper / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Moure’s en un cotxe híbrid no era el més habitual fa 15 anys a Barcelona. Però a casa de Gloria Gubianas (Barcelona, 1995) ho feien. El seu pare s’interessava ja per tot l’ecològic i va aconseguir que li deixessin un per provar-lo. Així que avui, ella, com a cofundadora deHemper (www.hemper.es), una marca de motxilles de cànem responsables amb el medi ambient sap d’on li ve la inspiració per l’eco. De la seva mare, que és infermera, va heretar la part més social, una cosa que tampoc ignora l’empresa que ha posat en marxa amb uns altres quatre socis.

Hemper dissenya i comercialitza motxilles i fundes per a ordinador fabricats per dones del Nepal. I a més de proporcionar-los treball –el 30% del preu de les motxilles equival al cost de la seva producció-, un 8% addicional de les vendes les destina a projectes socials que també les beneficien. Són tallers formatius sobre temes de salut o reciclatge per a millora de la seva qualitat de vida, o recolzament escolar per als seus fills.

El primer contacte de Gubianas amb el Nepal va ser el 2013. Amb 18 anys va viatjar-hi com a voluntària per treballar fent classes de reforç d’anglès en un orfenat. Aquella experiència va deixar fixada una part del seu pensament en aquell país. "Sempre vaig pensar a fer alguna cosa allà", afirma Gloria Gubianas.

La idea va arribar a classe, cursant la llicenciatura en Lideratge, Emprenedoria i Innovació (Leinn, www.teamlabs.es) a Madrid. Amb dos companys de classe i uns altres dos de fora van començar a imaginar el que avui és Hemper, una empresa amb impacte social positiu, internacional. "Al Nadal del 2015 viatgem al Nepal i comprem les primeres motxilles tal com les fabricaven les mateixes dones que avui les fan també per a nosaltres en factories de Budhanilkantha, a l’àrea metropolitana de Katmandú", explica.

L’octubre del 2016, els cinc socis registraven Hemper com a empresa i adapta el disseny de les motxilles asiàtiques a les preferències a Espanya. "També proposem teles diferents i altres materials, sempre utilitzant fumats naturals", afegeix Gubianas. I així, amb un únic proveïdor, una família procedent de Bajura, on es cultiva el cànem –unes 200 famílies viuen d’això–, la fibra natural primera matèria de les motxilles Hemper, van començar a produir a les fàbriques de la família.

Notícies relacionades

Al voltant de 3.000 dels primers euros van servir per inscriure la Societat Limitada i l’any passat van assolir ja una facturació de 400.000 euros. Per al final d’aquest any esperen recaptar el mig milió i en el primer trimestre del pròxim any tenen pensat obrir una ronda de finançament per aconseguir 200.000 euros que els permetran consolidar un negoci que apunta a facturar un milió d’euros el 2019. Fins al moment, destina els seus guanys als 14 empleats, "cinc dels quals som els socis que reinvertim el nostre salari en l’empresa", explica Gloria Gubianas, sòcia fundadora responsable de l’impacte social i sostenibilitat de l’empresa, al Nepal i a Espanya.

El 70% dels clients de Hemper, que ven només online, són d’Espanya i el 30% es reparteixen en una desena de països a Europa. Els enviaments es realitzen en bosses reutilitzades que abans van contenir arròs al Nepal (i que allà es rebutgen) segellades amb cremallera i corda i que poden tornar a utilitzar-se.