fira d'embarcacions

'La mar' d'innovadors

El Saló Nàutic celebra la seva 57a edició i posa l'accent en l'emprenedoria

TRC s'alça amb el premi a la millor 'start-up' del certamen

45440121 601

45440121 601

3
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia / Barcelona

El Saló Nàutic va hissar veles aquest dimecres i tanca aquest diumenge, amb vents molt favorables. La mostra ha augmentat la seva superfície d’exposició el 8% respecte de l’edició anterior fins a assolir els 25.400 metres quadrats repartits entre diferents zones del Moll de la Fusta i el Moll d’Espanya del Port Vell de Barcelona. En total s’han pogut visitar una mica més de 700 embarcacions –171 de les quals a l’aigua- mentre que 275 companyies del sector seran presents a través d’altres tants estands d’exposició

."Si l’any que ve mantenim aquests nivells de creixement haurem de pensar a ocupar nous espais", va anunciar Luis Conde, president del saló, durant la presentació del certamen dimecres passat. L’optimisme que es respira en aquest exercici contrasta amb edicions passades que no van ser tan plàcides. "Quan em vaig posar al capdavant del Saló Nàutic, fa nou anys, estàvem a la cresta de l’onada. Durant l’època de crisi vam passar uns temps molt durs i ara tornem a tenir unes perspectives molt bones", comentava Conde fa unes setmanes en una trobada amb periodistes. Aquest any l’esdeveniment ha penjat el cartell de complet.

En l’actual edició s’ha posat l’accent en "la innovació i l’aposta per l’emprenedoria", asseguren els organitzadors. La mostra ha donat a conèixer més de 120 novetats en embarcacions, motors i electrònica, a més d’oferir algunes pinzellades sobre el barco connectat. Rellotges i ulleres que permeten conèixer al detall les dades de navegació, aplicacions per a mòbil amb què es pot sol·licitar un amarratge o palanques de control que faciliten les maniobres d’atracada són algunes de les solucions tecnològiques que són presents als llocs d’exhibició. Les embarcacions híbrides, que consumeixen fins a quatre vegades menys de combustible que les convencionals, també tenen la seva quota de protagonisme.

Pel que fa a emprenedoria, Thermal Recycling of Composites (TRC) s’ha proclamat guanyadora de la primera edició del Nautic Tech International Forum, coorganitzat per la consultora Seed&Click i el Saló Nàutic de Barcelona. L’start-up barcelonina dirigida per Oriol Grau, que està especialitzada en el desenvolupament i explotació de tecnologies per al reciclatge de materials compostos, ha presentat el millor projecte d’entre els 35 contendents que han participat en el concurs i s’ha emportat un premi valorat en 100.000 euros en productes i serveis. El dot del guardó corre a càrrec d’Amazon Web Services, McCann, Baker McKenzie i 4YFN, que són alguns dels col·laboradors de l’esdeveniment.

Per a tots els públics

Notícies relacionades

Igual com en edicions anteriors, l’esdeveniment ha programat activitats que es dirigeixen tant al públic professional com als aficionats de la nàutica. Per a aquests segons, s’ofereix la possibilitat de practicar diversos esports marítims com la vela lleugera, el caiac o el surf de rem. A més, també s’ha habilitat una àrea de marina tradicional amb una exposició d’embarcacions clàssiques i divendres es va celebrar la ‘Nit de la Nàutica’, durant la qual es va oferir amb música en viu, desfilades de moda i degustacions gastronòmiques.

El bon moment pel qual passa el saló va acompanyat, com és lògic, d’un creixement generalitzat del sector de la nàutica d’esbarjo. Segons les dades de l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (Anen) les matriculacions d’embarcacions d’esbarjo han augmentat un 4,3% entre els mesos de gener i setembre d’aquest any. D’altra banda, la matriculació d’embarcacions xàrter –com es coneix els barcos destinats al lloguer recreatiu i que durant la crisi va experimentar un gran creixement– ha caigut un 5,1% durant els 9 primers mesos de 2018. Les Balears (20,5%) i Catalunya (19,2%) són les comunitats on s’han produït més matriculacions.