Obres a concurs

La CNMC expedienta set constructores per haver manipulat licitacions públiques

L'organisme estatal acusa Acciona, Corsán-Corviam, Dragados (ACS), FCC, Ferrovial, OHL i Sacyr de repartir-se el mercat per limitar la competència

zentauroepp40851720 barcelona  07 11 2017 gruas en edificios en obras en el eixa180102114854

zentauroepp40851720 barcelona 07 11 2017 gruas en edificios en obras en el eixa180102114854 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha incoat un expedient sancionador contra AccionaCorsán-CorviamDragados (ACS)FCCFerrovialOHL i Sacyr per, presumptament, haver manipulat la seva participació en licitacions públiques per a la construcció i rehabilitació d’infraestructures i edificis.

Segons ha informat aquest dijous l’organisme regulador, les pràctiques anticompetitives consistirien en acords i intercanvis d’informació entre les esmentades empreses per tal de restringir la competència en licitacions convocades per diferents administracions públiques a Espanya.

Els esmentats acords i intercanvis haurien tingut una especial incidència en la preparació de les seves ofertes tècniques de cara a les esmentades licitacions i s’haurien instrumentat, entre altres vies, mitjançant la constituciód’"un grup estable i formal" per part de les esmentades companyies.

D’aquesta manera, decidien amb "caràcter setmanal" si contractaven conjuntament els diferents aspectes que incloïa l’oferta tècnica de les licitacions que anaven fent-se públiques.

Repartiment de mercat

El cas té el seu origen en documentació trobada durant la instrucció d’un altre expedient i que no tenia relació amb el cas que s’estava investigant.

Al juny del 2017, la CNMC va informar que investigava possibles pràctiques anticompetitives als mercats de la construcció i rehabilitació d’infraestructures i edificacions consistents en el repartiment de mercat mitjançant la fixació de condicions comercials o l’intercanvi d’informació comercial sensible.

Segons la mateixa font, després de l’esmentada troballa, la Direcció de Competència de la CNMC va procedir a incorporar la documentació en un expedient diferent i va dur a termeinspeccions domiciliàries en quatre de les empreses incoades.

En vista de la informació disponible i de la documentació obtinguda en el marc de les esmentades inspeccions, la CNMC considera que existeixen "indicis racionals" de la comissió per part d’Acciona Construcción, Corsán-Corviam, Dragados, FCC Construcción, Ferrovial Agromán, Obrascón Huarte Lain i Sacyr Construcción, de possibles infraccions de la normativa de competència.

En un comunicat, l’organisme recorda que la incoació d’un expedient no prejutja el resultat final de la investigació i que ara compta amb un màxim de 18 mesos per a la seva instrucció i resolució.

Notícies relacionades

La CNMC afegeix que la investigació dels càrtels és una de les seves prioritats d’actuació per l’especial gravetat de les seves conseqüències sobre els consumidors i sobre el correcte funcionament dels mercats.

Per a això explica, entre altres instruments, amb el programa de clemència, que permet a les empreses que formen part d’un càrtel beneficiar-se del’exempció del pagament de la multa, sempre que aportin elements de prova que possibilitin la seva detecció.

Temes:

Construcció