INDICADORS

L'OCDE adverteix que el creixement d'Espanya perd impuls

L'Organització detecta signes d'inflexió en l'economia europea

El secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, durant la presentació de l’informe.

El secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, durant la presentació de l’informe. / ERIC PIERMONT / AFP

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El ritme de creixement del’economia espanyola ofereix símptomes de fatiga, segons ha advertitl’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), en línia amb les perspectives de desacceleració detectades per a la resta de les principals economies de la zona euro, així com per al conjunt de països del 'club de països desenvolupats’.

"L’indicador per a Espanya apunta una desacceleració de l’impuls de creixement", va confirmar a Europa Press un portaveu de l’OCDE, amb referència a l’última lectura de l’índex compost d’indicadors líders (CLI), que en el cas d’Espanya va baixar a 98,94 punts a l’agost des dels 99,25 del mes anterior.

D’aquesta manera, aquest indicador dissenyat per anticipar els punts d’inflexió de la tendència de l’activitat econòmica en el període de sis a nou mesos acumula vuit caigudes mensuals consecutives en el cas d’Espanya, i se situa en el seu nivell més baix des de l’agost del 2013.

En línia amb els símptomes de debilitament del creixement d’Espanya, la dada corresponent al conjunt de l’eurozona, que es va deteriorar a 99,6 punts des dels 99,8 del mes anterior, anticipa la desacceleració del creixement econòmic de la regió, mentre que en l’OCDE va baixar a 99,6 punts des dels 99,7 de juliol, cosa que suggereix una pèrdua d’impuls econòmic.

De fet, dins de les principals economies de l’OCDE únicament els EUA i el Japó s’escapen del debilitament generalitzat de la tendència, ja que els seus respectius indicadors líders reflecteixen "un impuls de creixement estable", mentre que en el cas d’Alemanya l’indicador avançat apunta "l’estabilització" del creixement.

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) torna a percebre un mes més signes d’una inflexió del ritme de creixement en les grans economies de la Unió Europea (UE).

D’acord amb els seus indicadors compostos avançats publicats avui, que mostren per endavant canvis d’evolució del cicle econòmic, en la zona euro com a conjunt s’anticipa un alentiment de l’expansió.

L’indicador de l’eurozona va baixar 17 centèsimes a l’agost, fins a 99,63 punts, per tant, va ser el tercer mes consecutiu en què es va quedar per sota del nivell 100, que marca la mitjana de llarg termini.

Entre els grans països de la zona euro, una vegada més la caiguda més pronunciada va ser la d’Espanya (31 centèsimes, en 98,94 punts), només superada a la baixa per les d’Irlanda (42 centèsimes, en 98,24 punts) i Eslovènia (44 centèsimes, en 98,31 punts).

El descens va ser de 18 centèsimes a França (en 99,41 punts) i de 17 a Itàlia (en 99,81 punts). Alemanya va quedar dissociada d’aquesta tendència (la seva baixa es va limitar a 8 centèsimes, en 99,92 punts), cosa que l’OCDE interpreta com a signe d’"una estabilització del creixement".

Notícies relacionades

Tot i que fora de la zona euro, el Regne Unit, com altres grans països de la Unió Europea, va tornar a marcar una inflexió del seu creixement (descens de 12 centèsimes, en 99,05 punts).

En canvi, les estadístiques dels Estats Units (pujada d’1 centèsima, en 99,95 punts) i el Japó (disminució de 6 centèsimes, en 99,68 punts) van continuar apuntant un creixement estable.

Temes:

OCDE PIB