COST DE LA VIDA

La pujada de tardor: pugen carburants, llum i gas

Els preus energètics es disparen en la recta final de l'any

fcasals33277607 gasolinera170117194324

fcasals33277607 gasolinera170117194324

3
Es llegeix en minuts
EFE

La pujada de tardor ha arribat a les butxaques delsconsumidors espanyols amb pujades de preus enl’àmbit energètic que afecten, entre altres, la gasolina i el gasoil –que ha tornat a marcar un màxim anual–, a la factura de la llum o a les tarifes del gas natural.

De fet, per poder fer front a l’actual pujada dels preus del’electricitat i donar més cobertura als ciutadans més vulnerables, el Govern va aprovar divendres passat un reial decret llei que, entre altres punts, amplia la cobertura del bo social elèctric i crea un específic tèrmic per sufragar les despeses de la calefacció.

A més, s’ha compromès a aprovar en el termini de sis mesos una estratègia contra la pobresa energètica.

I és que, segons l’Executiu, l’evolució del mercat a l’engròs apunta que a finals d’any la factura de l’electricitat podria experimentar una pujada del 3,6% respecte a l’any anterior de manera que, per a una llar amb un consum d’uns 3.600 kWh anuals, l’increment podria ser de 32,4 euros.

De fet, en les últimes setmanes el preu de l’electricitat al mercat a l’engròs ha marcat diversos màxims anuals, l’últim el 28 de setembre passat, amb 75,92 euros el megawatt hora (MWh). Entre els factors que estan propiciant aquest increment es troba, fonamentalment, el preu dels drets d’emissió del diòxid de carboni (CO2) –que s’ha triplicat aquest any– i del gas natural i el carbó als mercats internacionals.

Fruit d’aquest encariment, la factura de la llum per a un usuari mitjà es va situar el setembre en una mitjana de 63,86 euros, el 14,1% més que un any abans, cosa que equival a gairebé 8 euros al mes.

Però a més de la llum, el mes d’octubre ha entrat amb una pujada mitjana del 8,4% en les tarifes d’últim recurs (TUR) de gas natural, que són les que tenen principalment els consumidors domèstics, a causa de la important pujada del cost de la matèria primera, del 22,7%, ja que la part regulada de la factura està congelada per al 2018 per quart any consecutiu.

Carburants

Però a més, els consumidors domèstics han notat la pujada d’octubre als carburants, que s’han tornat a incrementar en l’última setmana, en què el gasoil ha tornat a marcar un altre màxim anual amb 1,250 euros, un preu que no es registrava des de novembre del 2014. Si atenem la gasolina, el litre es ven a 1,334 euros, nivells de juliol del 2015.

En suma, des de començaments d’any el preu de la gasolina i del gasoil s’han encarit un 10,16% i un 12,92%, respectivament.

Amb els preus actuals, els usuaris han de destinar més de 73 euros de mitjana a omplir un dipòsit de 55 litres amb gasolina i 68,75 euros si és de gasoil.

A més, el barril de petroli de Brent per a la seva entrega al desembre també ha escalat en les últimes setmanes. De fet, el 2 d’octubre passat va superar els 85 dòlars, un preu que no es veia des del 2014, pels persistents temors dels inversors a una escassetat d’oferta global.

Des de començament d’any, el preu del petroli s’ha revaloritzat entorn d’un 27%. Tot això, en un context marcat per la incertesa dels inversors als efectes que pot tenir l’entrada en vigor el 4 de novembre que ve de les sancions econòmiques imposades pels Estats Units a l’Iran, el tercer productor de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP).

Amb tot això, l’analista de matèries primeres en UBS Wealth Management, Giovanni Staunovo, creu que el descens de les exportacions de cru iranià en les últimes setmanes ha sigut més pronunciat del que molts esperaven, per la qual cosa no descarta una pujada dels preus per sobre de 100 dòlars per barril en els propers mesos, segons recull EFE Dow Jones.

Notícies relacionades

D’altra banda, Caroline Bain, economista en cap de Capital Economics, considera que els preus podrien pujar a curt termini, però no descarta que tornin als 60 dòlars per barril a finals de l’any que ve.

Sigui com sigui, les pujades de preus energètics han fet costeruda la tardor.