política econòmica

Calviño, a favor de l'austeritat «quan no posa en perill el creixement»

La ministra d'Economia destaca que les finances «només són sostenibles quan un país és estable també des del punt de vista social»

zentauroepp44989739 madrid  11 09 18  nadia calvi o  ministra de economia  duran180911103624

zentauroepp44989739 madrid 11 09 18 nadia calvi o ministra de economia duran180911103624 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

La ministra espanyola d’Economia, Nadia Calviño, es mostra en una entrevista publicada avui al diari alemany ‘Handelsblatt’ “molt a favor de l’austeritat”, però “només quan no posa en perill elcreixement econòmici l’estabilitat”.

L’economia i les finances, argumenta la ministra, “només són sostenibles quan un país és estable també des del punt de vista social”, i apunta que en els últims anys “s’ha eixamplat la bretxa entre rics i pobres” a Espanya, i ha augmentat la pobresa infantil i el percentatge de població en risc de pobresa.

“Si volem mantenir la nostra economia social de mercat i evitar que els populistes guanyin adeptes, hem de preocupar-nos perquè tots es beneficiïn del creixement econòmic”, raona.

Calviño explica que el Govern espanyol farà “un esforç” per reduir el dèficit públic fins a l’equivalent a l’1,8% del producte interior brut (PIB) el 2019, quan el seu pronòstic per al d’aquest exercici –revisat a l’alça a l’accedir al ministeri– és del 2,7%.

L’Executiu espanyol aspira a aconseguir l’any que ve, per primera vegada en més d’una dècada, un superàvit primari (sense comptar els costos financers) i a reduir el dèficit estructural en quatre dècimes percentuals, “això en un país en què la despesa pública està clarament per sota de la mitjana europea i que en els últims anys ha reduït fortament la despesa en sanitat i educació”.

El canvi de prioritats i l’augment de la despesa en algunes partides, assenyala, no estan disputats amb l’estabilitat pressupostària.

“Volem restablir algunes partides pressupostàries i simultàniament reduir el dèficit estructural. Ho finançarem amb recaptacions fiscals addicionals, per exemple sobre les grans empreses digitals, sobre transaccions financeres, sobre els ingressos superiors a 150.000 euros anuals i amb impostos mediambientals”, explica.

Calviño remarca així mateix que una fórmula per combatre la desigualtat social és incidir al mercat laboral, que “s’ha flexibilitzat més i més en els últims anys” i “gran part dels nous contractes tenen una durada de tan sols uns dies, setmanes o mesos”.

“A més, els sous han baixat tant que ja molts espanyols no poden viure només del seu salari. Hem de lluitar contra l’abús de contractes temporals. No han de servir per ocupar llocs de treball fixos amb contractes il·limitats que es prolonguen”, afirma.

Notícies relacionades

La ministra va reconèixer que el creixement s’està desaccelerant –tot i que “continua sent dinàmic”– i apunta a un context extern advers, amb la finalitat de la política expansiva del Banc Central Europeu (BCE), les tensions comercials i el “brexit”.

“Cal augmentar la productivitat i la qualitat del treball perquè millorin els salaris sense que Espanya perdi competitivitat a nivell internacional”, avança.