Una família de cine

El grup familiar Ocine, quart exhibidor cinematogràfic d'Espanya, invertirà 7 milions en un multisales a prop de Bordeus

La companyia, amb una xarxa de 17 sales a Espanya i dues a França, i una facturació de 38 milions, compleix 75 anys

fcasals45346570 economia cintra el presidente de ocine  narcis agust   flanq181005143508

fcasals45346570 economia cintra el presidente de ocine narcis agust flanq181005143508

2
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Pirateriarecessió i increment de la pressió tributària. Aquests tres elements van formar la tempesta perfecta que es va carregar 513 cines –el 42% del total– entre el 2002 i el 2013 a Espanya segons les dades del Ministeri de Cultura.

"La prudència de ser una empresa familiar és el que ens ha permès superar la greu crisi que ha viscut el sector. Després d’aquests anys tan durs les perspectives tornen a ser bones", explica Jordi Agustí, que comparteix el càrrec de conseller delegatd’Ocine  amb els seus dos germans, el Joan i l’Esteve. 

Ocine és una companyiad’exhibició cinematogràfica que va néixer el 1943 de la mà de Joan Agustí Pujol després de convertir una antiga sala de ball a Olot (la Garrotxa) en el Cine Núria. Els seus nets dirigeixen avui un negoci que al llarg d’aquests 75 anys s’ha convertit en el quart grup espanyol de gestió de sales de cine en un mercat –liderat per Cinesa– en el qual les principals companyies estan controlades per capital internacional.

Actualment Ocine té un circuit compost per 17 cines a Espanya –11 dels quals a Catalunya– i dos a França, i va acollir 4,5 milions d’espectadors el 2017, ocupa 310 treballadors i aquest any elevarà la seva facturació al voltant d’un 8%, fins als 38 milions d’euros. 

Incrementar el nombre de sales gestionades és una condició imprescindible per prosseguir amb el creixement de l’empresa, ja que el de l’exhibició cinematogràfica és un negoci molt madur amb poc recorregut per a l’augment de l’activitat, expliquen els germans Agustí.

Notícies relacionades

Per aquesta raó la companyia pretén elevar el seu nombre de pantalles de les 173 actuals fins a superar les 200 l’any 2020. Una de les inversions més importants en aquest sentit començarà a dur-se a terme a començaments del 2019 amb la promoció i construcció d’un multisales a prop de Bordeus que suposarà un desemborsament de set milions d’euros. La companyia també preveu inauguracions a Castelló, Alcorcón i Sant Sebastià en els pròxims anys. 

Històricament les sales de cine han hagut de fer front a ‘amenaces’, com va ser el cas de la popularització de l’automòbil o la democratització de la televisió i els aparells de vídeo, que posaven en perill el seu model de negoci. No obstant, en el moment actual en què el fenomen de la pirateria va a la baixa, el consum de les llars es manté en nivells raonables i la rebaixa de l’IVA cultural –que Ocine ja ha repercutit en els seus clients– s’ha fet efectiva, els germans Agustí consideren que, per fi, "l’horitzó del sector és positiu".

Temes:

Empreses