JUSTÍCIA

El Suprem declara exemptes de l'IRPF les prestacions per maternitat

Inclou aquestes prestacions entre les de naixement, part o adopció múltiple, adopció, fills a càrrec i orfandat

fcasals1835593 barcelona 26 4 2004  las ayudas para mujeres trabajadoras se181005124824

fcasals1835593 barcelona 26 4 2004 las ayudas para mujeres trabajadoras se181005124824 / CARLOS MONTANES

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Era una de les sentències més esperades del Tribunal Suprem. Totes les dones que han sigut mare esperaven que l’alt tribunal es pronunciés per plantejar les seves respectives reclamacions. Aquest divendres, la Sala Tercera ha declarat exemptes del pagamentd’IRPF  les prestacions per maternitat percebudes de la Seguretat Social, ja que ha ratificat una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) del 2017 que va ordenar a Hisenda tornar-li a una dona.

La sentència de la Sala Contenciosa Administrativa estableix que aquesta presentació s’inclou en l’article 7 de la llei de l’IRPF, que indica que en seran exemptes prestacions públiques com les de naixement, part o adopció múltiple, adopció, fills a càrrec i orfandat.

L’advocat de l’Estat havia recorregut la sentència del TSJM amb l’argument que hi havia sentències contràries d’altres tribunals superiors i que la prestació de maternitat satisfeta per la Seguretat Social té la funció de substituir la retribució normal (no exempta enl’IRPF) que obté la contribuent per la seva feina habitual.

Inclou totes les prestacions

El Suprem entén que l’exempció del pagamentde l’impostinclou la de maternitat i no només les de naixement, part múltiple, adopció i fill a càrrec, i, a més, el seu abast "no es limita" a les concedides per les comunitats autònomes o ens locals, sinó que inclou totes les prestacions per maternitat, sense distinció de l’òrgan públic del qual es percebin.

Per arribar a aquesta conclusió l’alt tribunal destaca una "interpretació gramatical", ja que la llei de l’IRPF posa "també", al referir-se a les prestacions públiques per maternitat de les comunitats autònomes o ens locals.

Intenció de compensar

La prestació per maternitat, diu el Suprem, és el subsidi que prova de compensar la pèrdua d’ingressos del treballador a conseqüència del permís de descans pel naixement d’un fill, adopció, tutela o acolliment. El contracte de treball queda en suspens i s’interromp l’activitat laboral.

Les últimes dades disponibles mostren que la Seguretat Social va desemborsar en els vuit primers mesos d’aquest any 1.542,59 milions d’euros en prestacions de maternitat, paternitat i risc en l’embaràs, informa Efe. 

Reacció de l’Agència Tributària

Després de conèixer-se la sentència,l’Agència Tributària  "prendrà en consideració" el criteri establert pel Tribunal Suprem pel qual declara exemptes del pagament d’IRPF les prestacions de maternitat, en la resolució de reclamacions.

Notícies relacionades

Fonts de l’Agència han indicat a Efe que aquest nou criteri s’aplicarà a l’hora de resoldre els procediments, reclamacions i recursos actualment en curs o que es presentin en el futur.

En principi, aquest canvi de criteri només afectarà els pagaments dels últims quatre anys, ja que aquest és el termini de prescripció, tret de quan aquest termini hagi quedat en suspens, per exemple, per haver iniciat un procediment de reclamació.