Treball

El Suprem anul·la l'acomiadament d'interins amb contractes abusius

El Tribunal Suprem obliga a mantenir en els seus llocs de treball empleats eventuals mentre no es cobreixi reglamentàriament la plaça

zentauroepp31891836 fachada del tribunal supremo foto archivo180917135336

zentauroepp31891836 fachada del tribunal supremo foto archivo180917135336

2
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

Els interins ocupats per l’administració utilitzant successivament de manera abusiva contractes de durada determinada tenen dret a quedar-se al lloc mentre no es creï la plaça oficial d’acord amb la normativa vigent al sector públic. A més, si han sigut acomiadats mentre no s’ha posat en marxa l’oposició pertinent o similar, tenen dret a percebre les retribucions no abonades. Així ho ha sentenciat el Tribunal Suprem en dues sentències en què revoca parcialment dues decisions del Tribunal Superior de Justícia del País Basc.

Les sentències de l’alt tribunal apliquen el criteri de diversos pronunciaments del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que incrementa els drets laborals dels interins, tot i que no equipara el seu cessament amb el d’un funcionari. El Suprem decideix en el cas d’un funcionari interí municipal i el d’una empleada eventual que s’han de mantenir en els corresponents llocs de treball quan es constata una situació prèvia de contractes encadenats de durada determinada que en realitat estan cobrint el que hauria de ser una plaça fixa.  Com a conseqüència d’aquest abús, explica el tribunal, subsisteixen i han de continuar-se les relacions d’ocupació amb els drets professionals i econòmics inherents "des de la data d’efectes del cessament il·legal", la nul·litat del qual qual confirma, i fins que l’Administració compleixi "degudament el que ordena la normativa aplicable". En definitiva, que les administracions basques objecte del litigi hauran de tornar a contractar els dos interins eventuals, com a mínim fins que es creï la plaça que ocupen de manera oficial, i pagar-los les nòmines que han deixat de cobrar des que els van acomiadar.

No obstant, els dos demandants no aconsegueixen l’objectiu que en el seu retorn, ara obligat, a l’ocupació es converteixin en personal indefinit no fix. El Tribunal Suprem revoca així el pronunciament que havien aplicat en aquest sentit les sentències de la Sala del País Basc. L’alt tribunal considera que els magistrats bascos van utilitzar una figura jurídica pròpia de les relacions sotmeses al dret laboral quan en aquests casos no és aplicable als empleats públics vinculats a l’Administació per "una relació de naturalesa estatutària o funcionarial". Per convertir-se en fixos, hauran de passar les corresponents proves o oposicions.

Notícies relacionades

La sentència recorda que, segons la normativa aplicable al cas, el cessament només pot tenir lloc quan la plaça es cobreixi pel procediment corresponent per un funcionari o personal de carrera, o quan torni el seu titular si es tracta d’una substitució, o quan acabi el programa temporal. Per evitar que aquest pronunciament s’utilitzi de manera universal per a tots els interins, la Sala destaca que hauran de ponderar-se totes les circumstàncies de cada cas i que només es pot aplicar a situacions que cobreixen necessitats que són permanents i estables. 

Atès que el tribunal considera que els dos demandants han de ser readmesos en els seus llocs de treball, amb el pagament de les nòmines del temps que ha estat acomiadats, es considera que no hi ha dret a una indemnització, tot i que recalca que "en general els afectats per la utilització abusiva dels nomenaments temporals tenen dret a una indemnització".