L'Audiència Nacional admet una querella contra CaixaBank per la compra de BPI

La iniciativa de dos accionistes també es dirigeix contra Fainé, el president del BEA i diversos directius de l'entitat

Es calcula un perjudici de centenars de milions per la compra del banc portuguès i el crèdit del Banc Financer d'Angola

zentauroepp28518206 barcelona 30 01 2015 isidre faine y gonzalo gortazar present180808193528

zentauroepp28518206 barcelona 30 01 2015 isidre faine y gonzalo gortazar present180808193528

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha admès a tràmit la querella de dos accionistes contra l’expresident del Grup La CaixaIsidro Fainé, Criteria Caixa i CaixaBank per operacions presumptament irregulars per a l’adquisició del banc portuguès BPI, que podrien haver suposat un perjudici per a l’entitat de centenars de milions. El magistrat encara no els ha citat a declarar; les primeres diligències han sigut sol·licitar documentació sobre les operacions denunciades.

CaixaBank afirma que aquestes operacions es van dur a terme "en compliment estricte dels requisits legals" i van ser comunicades als reguladors. L’entitat bancària, amb una participació minoritària al BPI des del 1995, el 2017 va tancar amb èxit la seva opa sobre el banc portuguès i va passar a controlar el 84,5% amb un desemborsament de 644,5 milions d’euros, informa Efe. 

En la interlocutòria d’admissió, avalada per la fiscalia, el magistrat esmenta els delictes d’abús de mercat (informació privilegiada), administració deslleial i delictes societaris  (tant per falsedat dels comptes anuals o de documents que han de reflectir la situació jurídica i econòmica de l’entitat, com per la imposició d'acords abusius a la Junta d’accionistes).

La querella admesa també es dirigeix contra el president del Consell d’Administració del Bank of East Asia (BEA) David K.P. Li, i els directius de CaixaBank Alejandro García Bragado, Óscar Calderón, Antonio Massanell, Juan Antonio Álvarez i Gonzalo Gortázar.

Els querellants denuncien el contracte de permuta de CaixaBank amb el seu accionista de control Criteria (fet rellevant del qual es va informar a la Comissió nacional del Mercat de Valors el 3 de desembre de 2015) sobre el 17,24% del capital del BEA amb la finalitat última de comprar el banc portuguès BPI, fet que va coincidir amb la concessió d’un crèdit de 400 milions al Banc de Foment d’Angola (BFA) i la venda del 2% d’aquesta entitat a Unitel, la titular de la qual és Isabel Dos Santos, filla del llavors president del país i segona accionista de l’entitat portuguesa.

Centenars de milions d’euros

De la Mata explica que aquest cas és competència de l’Audiència Nacional per l’import de la quantitat en què es xifra el perjudici, de centenars de milions d’euros, així com pel trencament a l’entitat bancària de manera personal i directa i, per tant, apunta el magistrat, a tots els accionistes de la mateixa, que poden haver sigut perjudicats per l’actuació de l’entitat en els fets querellats.

De fet, segons la querella, la transmissió del 17,24% del capital del BEA a Criteria va suposar un perjudici per a Caixabank de 654.703 milions, als quals caldria sumar-ne 370,5 més per la plusvàlua latent del valor de les accions des del contracte de permuta fins que es va saber la possibilitat d’una opa sobre el banc hongkonguès. En la junta d’accionistes de Caixabank es va preguntar si s’havia informat a la CNMV d’aquesta possibilitat i es va dir que no, perquè no era rellevant per a l’entitat.

Per als accionistes que es creuen perjudicats la finalitat d’aquesta permuta era l’adquisició del portuguès BPI. La querella considera que la mateixa documentació de CaixaBank reflecteix una pèrdua de 102 milions d’euros, conseqüència de la venda del 2% del Banc de Foment d’Angola a Unitel, del qual és titular Isabel Dos Santos, filla del president d’Angola i segona accionista de l’entitat portuguesa. 

La denúncia també cita com a operació sospitosa la concessió d’un crèdit de 400 milions al BFA. Creu que va ser una contraprestació perquè Dos Santos eliminés les restriccions de vot del BPI, i per això s’hauria d’haver comptabilitzat com a part del preu de la compra

“A l’existència d’un ampli espectre d’afectats s’hi afegeix que els querellats van utilitzar ressorts economicofinancers o regulació mercantil especialitzada per portar a la realitat les seves intencions, que d’altra banda tenien una gran transcendència econòmica per a la institució, sobretot en un moment d’aguda crisi bancària”, afegeix l’instructor.

Petició de documentació

Notícies relacionades

Les primeres diligències acordades pel jutge van dirigides a sol·licitar diversos documents a CaixaBank, entre els qual hi ha la relació de membres del Consell d’Administració i de la Comissió d’Auditoria i Control entre el 2015 i el 2017, així com els integrants de la comissió de consellers independents creada ad hoc per a l’anàlisi de l’operació de permuta i la documentació que van utilitzar.

De la mateixa manera, el jutge sol·licita la relació de persones que van emetre l’informe anual de compliment normatiu en l’àmbit del mercat de valors que reculli l’anàlisi de la legalitat de l’operació de permuta i també tota la documentació disponible a CaixaBank relativa al préstec de 400 milions a BFA.