El Suprem avala la intervenció dels comptes catalans

Rebutja per unanimitat els recursos de la Generalitat contra la mesures adoptades al seu dia per Montoro

zentauroepp43646631 montoro180828154210

zentauroepp43646631 montoro180828154210 / PAUL HANNA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha avalat els acords de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics, del 15 de setembre del 2017, i l’Ordre del Ministeri d’Hisenda, del 20 de setembre del 2017, pels quals es va acordar la intervenció dels comptes de la Generalitat i la no disponibilitat de crèdits pressupostaris. Les dues mesures van ser revocades pel Govern a l’assumir el Govern.

La Generalitat de Catalunya va recórrer les dues disposicions del Govern del PP i les impugnacions han sigut desestimades aquest dimarts per unanimitat, tot i que la sentència no es coneixerà en la seva integritat fins als pròxims dies.

El Tribunal Suprem java rebutjar el mes d’octubre passat suspendre cautelarment la decisió d’Hisenda d’intervenir la caixa de la Generalitat, per la qual el ministeri va assumir el 15 de setembre el pagament a proveïdors i treballadors públics catalans. 

El Suprem també va denegar la suspensió d’una altra ordre ministerial per la qual es va avançar al 20 de setembre passat el tancament anual del Pressupost de la Generalitat, amb la qual cosa es va impedir al Govern assumir nous compromisos de despesa.

Notícies relacionades

L’alt tribunal va esgrimir llavors que l’“interès general” invocat en l’acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics “exigeix la seva plena executivitat” entenent que “es trencaria la disciplina pressupostària del mecanisme de finançament si es destinessin fons públics al finançament de la celebració d’un referèndum il·legal [...], en demèrit de la legalitat pressupostària i amb trencament de la prestació dels serveis públics als quals es deuen els recursos públics pròxims” a Catalunya.

“Les mesures adoptades garanteixen l’interès general i de tercers a l’assegurar la prestació dels serveis públics, i no s’impedeix la reversió de la situació i l’execució d’una hipotètica sentència estimatòria”, per la qual cosa s’havia de rebutjar la mesura cautelar, assenyala el Suprem, així que ara ha ratificat.