Dia Internacional de la Gent Gran

Els jubilats es manifesten a tot Espanya per unes pensions vinculades a l'IPC "real"

Tant CCOO i la UGT com la Coordinadora Estatal de Pensionistes convoquen protestes a les principals ciutats de tot l'Estat

fcasals45284315 barcelona 01 10 2018 economia concentraci n marea pensionist181001114251

fcasals45284315 barcelona 01 10 2018 economia concentraci n marea pensionist181001114251

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Dia de manifestacions, tant a Barcelona com a la resta d’Espanya. En el primer aniversari de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, les protestes sobiranistes han coincidit amb concentracions de jubilats en ciutats de tota la geografia espanyola per reivindicar unes pensions dignes i una vinculació d’aquestes, per llei, ambl’IPC "real". Aquestes manifestacions s’emmarquen en el Dia Internacional de la Gent Gran.

A Barcelona, una mica més d’un centenar de persones convocades per la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions a la plaça Universitat s’han instat a "perseverar" en la "batalla" per un sistema de prestacions "dignes". La d’aquest dilluns ha sigut la primera de les concentracions que la coordinadora pensa repertir de manera indefinida i al mateix lloc cada dilluns a les 10.00 hores.

La seva principal reivindicació és que Pedro Sánchez passi de les "declaracions a la galeria" per "pujar en les enquestes" als "fets" i vinculi per llei, i no es quedi com una mera recomanació del Pacte de Toledo, l’actualització de les pensions a l’IPC "real". Aquest concepte, en les últimes setmanes a la boca de tots els actors i cadascun amb definicions diferents, per a la coordinadora significa una redefinició partint d’una cistella de productes de consum "que veritablement afectin la vida de la gent", en paraules d’un dels seus portaveus, Domiciano Sandoval.

Notícies relacionades

La coordinadora ha convocat més de cent concentracions més a les principals ciutats d’Espanya. Els sindicats CCOO UGT, per la seva part, també han cridat a les seves respectives manifestacions, amb reivindicacions similars. La diferència rau que quan els seus representants parlen d’IPC "real" es refereixen que ha de prevaler el còmput anual que publica l’Institut Nacional d’Estadística al gener i no les previsions avançades.

Un altre dels punts que separen les dues convocatòries és que la coordinadora demana l’eliminació de l’organisme del Pacte de Toledo, a l’acusar-lo de ser vulnerable a la pressió dels "lobbies" i "legitimar les retallades socials" a l’inici de la crisi, segons ha afirmat Sandoval aquest dilluns a Barcelona, i CCOO i la UGT reivindiquen l’espai com a punt de trobada social entre les parts.