EUROGRUP

Calviño descarta l'efecte contagi per Itàlia

La ministra d'Economia recorda el compromís espanyol amb la reducció del dèficit i el deute públic

JW01. LUXEMBURGO (LUXEMBURGO), 01/10/2018.- El presidente del Eurogrupo y ministro de Finanzas portugués, Mario Centeno (i), conversa con la ministra de Economía española, Nadia Calvino (d), antes de la reunión del Eurogrupo en Luxemburgo, hoy, 1 de octubre de 2018. El Eurogrupo tratará temas relacionados con el empleo, además de centrarse en los estabilizadores automáticos nacionales y en la reforma del Mecanismo de Estabilidad Europea (ESM). EFE/ Julien Warnand

JW01. LUXEMBURGO (LUXEMBURGO), 01/10/2018.- El presidente del Eurogrupo y ministro de Finanzas portugués, Mario Centeno (i), conversa con la ministra de Economía española, Nadia Calvino (d), antes de la reunión del Eurogrupo en Luxemburgo, hoy, 1 de octubre de 2018. El Eurogrupo tratará temas relacionados con el empleo, además de centrarse en los estabilizadores automáticos nacionales y en la reforma del Mecanismo de Estabilidad Europea (ESM). EFE/ Julien Warnand / JULIEN WARNAND (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

“No hi ha cap mena de dubte del nostre compromís amb la reducció del dèficit i el deute públic. En aquest sentit no tinc una preocupació especial de l’efecte contagi que no veiem per enlloc”. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, és conscient de la preocupació que ha generat en la Comissió Europea l’esborrany de pressupost italià, que triplica el desfasament pressupostari per al 2019 a l’elevar el dèficit públic al 2,4% del PIB. No obstant, descarta que els dubtes entorn delscomptes públics italians puguin repercutir a Espanya.

“Indubtablement estem continuant amb moltíssima atenció el desenvolupament de la situació a Itàlia i als mercats  de capitals en general” perquè “a ningú beneficia que es desencadeni un episodi d’inestabilitat financera i menys que a ningú a Itàlia”, ha explicat la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup  a Luxemburg disposada a escoltar de primera mà el ministre italià de Finances, Giovanni Tria. “Veurem quin és el missatge que ens transmet. A ningú beneficiaria una situació d’inestabilitat als mercats financers i menys que a ningú a Itàlia”, ha insistit.

Notícies relacionades

Calviño també ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat respecte a Espanya al recordar que el Govern de Pedro Sánchez “està absolutament determinat i compromès amb l’estabilització pressupostària” i que el camí del dèficit proposat per Espanya per al pròxim exercici “està perfectament enquadrat amb les normes comunitàries”.

Exigències pressupostàries

En aquest sentit, ha descartat la possibilitat que l’Executiu comunitari endureixi les seves exigències pressupostàries respecte a Espanya i no espera una actitud “ni més dura ni més laxa” per part del comissari d’assumptes econòmics, Pierre Moscovici, en l’examen de l’esborrany del pressupost que hauran de remetre a Brussel·les abans del 15 d’octubre. L’esborrany pressupostari italià no figura a l’agenda de la reunió de ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona però són diversos els ministres que han expressat la seva preocupació per l’evolució econòmica a Itàlia i el seu potencial efecte desestabilitzador.