MESURES

Montero renuncia a implantar ara per ara l'impost a la banca

La ministra d'Hisenda no descarta fer-ho més endavant

undefined44291616 graf9692  madrid  13 07 2018   la ministra de hacienda  mar 180821224805

undefined44291616 graf9692 madrid 13 07 2018 la ministra de hacienda mar 180821224805 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha renunciat ara per ara a implantar un impost específic per alsector financer, el qual farà contribuir més a través d’altres figures, coml’impost a les transaccions financeres il’impost sobre societats, segons ha afirmat aquest dijous la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

No obstant, Montero, en declaracions a TVE, ha precisat que no descarta dissenyar un impost específic a la banca més endavant, en funció de com vagi l’exercici 2019.

"La banca banca ha de fer un esforç (fiscal) superior al que feia. Però es pot tirar per diferents camins: a través d’un impost dirigit a ells específicament o a través d’altres figures. Nosaltres hem optat per aquest segon camí", ha dit la ministra, que ha explicat que era més ràpid fer-ho així que crear un nou impost.

"Si veiem que no és suficient, no ens neguem en el futur fins i tot a treure aquesta figura específica", ha recalcat la titular d’Hisenda.

Millora de la imatge

En tot cas, Montero ha deixat clar que les entitats financeres aportaran més diners a les arques públiques amb l’impost a les transaccions financeres (que gravarà la compravenda d’accions) i l’impost sobre societats, on el tipus mínim per a les grans empreses amb una facturació de més de 10 milions d’euros serà del 15% en general i del 18% per als bancs i les petrolieres.

La ministra ha afirmat que, tot i que "a ningú li agrada haver d’aportar més", no troba dins del sector empresarial gaire "crispació" per apujar els impostos als bancs i a altres grans corporacions.

"Crec que els va bé per a la seva imatge reputacional. La imatge de la banca va quedar bastant tocada amb la crisi i que ara se’ls demani una aportació addicional pot servir per tornar a reflotar la seva imatge, que no sempre és una imatge devoradora, com alguns intenten mostrar", ha defensat.

Montero ha recordat que la pressió fiscal a Espanya és vuit punts inferior a la d’altres països del seu entorn. "Espanya no és un país on es paguin molts impostos", ha indicat la titular d’Hisenda, que ha denunciat que l’arquitectura del sistema fiscal espanyol permet en moltes ocasions interposar figures per eludir o evadir impostos.

"Es tracta de simplificar el sistema fiscal i per a això necessitem una mica més de temps i perseguir el frau, apostant perl’Agència Tributària, contractant més nombre d’inspectors i dificultant els procediments pels quals les empreses i les persones físiques eludeixen impostos", ha assegurat la ministra.

Notícies relacionades

Sobre el document de Podem demanant pujades fiscals per valor de 10.500 milions, Montero ha considerat que es tracta d’una proposta de màxims i ha dit que, del que havia plantejat al document, algunes coses ja s’han pactat, d’altres s’estan tancant i d’altres s’han descartat (com ara l’impost a la banca).

Quant a la pujada del’IRPF, la ministra ha reiterat que la idea és elevar la tributació de les rendes del treball i de capital superiors als 140.000 o 150.000 euros.