finances públiques

La Generalitat va equilibrar els seus comptes fins al juliol

El desfasament entre ingressos i despeses amb prou feines va arribar a dos milions d'euros en els primers set mesos

aragones

aragones

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rosa María Sánchez

La Generalitat va tancar els pimers set mesos d’aquest any amb unequilibri dels seus comptes, és a dir, els ingressos i les despeses es van igualar. Segons les dades del Ministeri d’Hisenda, fins al juliol el desfasament de comptes amb prou feines va arribar als dos milions d’euros, cosa que suposa el 0,00% del PIB.

D’entre les dades destaca que les Canàries van assolir un superàvit equivalent a l’1,23% del PIB. En l’altre extrem,  Múrcia va ser la que va registrar un volum relatiu més gran de dèficit en els primers set mesos de l’any, amb 151 milions, el 0,48% del PIB.

El conjunt de les administracions públiques, que inclou l’administració central, les autonomies, la Seguretat Social i les corporacions locals, van registrar un desfasament de comptes de 21.997 milions, l’1,81% del PIB.

Per la seva part, la Seguretat Social va registrar un dèficit fins a l’agost de 4.894,4 milions d’euros, xifra que representa un descens del 18,4% respecte a la comptabilitzada en el mateix període del 2017.

D’acord amb les dades d’execució pressupostària publicades avui pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, aquest saldo negatiu representa el 0,4% del PIB.

Quant al’Estat, els números vermells en els vuit primers mesos de l’any (fins a l’agost), van arribar als 18.895 milions d’euros, una xifra que equival a l’1,56 % del PIB i que suposa un descens de l’11,9 % respecte al mateix període de 2017.

Notícies relacionades

Aquest desfasament resulta d’un increment dels ingressos del 8,3 %, superior al de les despeses, que va ser del 5,1 %. En termes primaris, és a dir, sense tenir en compte els interessos del deute, el dèficit estatal entre el gener i l’agost es va situar en 1.254 milions d’euros, cosa que equival al 0,1% del PIB i que suposa una reducció del 66,4% respecte al mateix període de l’any passat.

Els ingressos per impostos van ser de 105.927 milions, amb una alça del 7,4%, gràcies a l’impuls tant dels impostos sobre la renda, com el patrimoni i els gravàmens sobre el capital.