Turisme

El turisme aposta per un canvi de model

La regulació de vivendes de lloguer turístic es manté com un dels principals reptes

Exceltur redueix fins al 2% el creixement del turisme el 2018, el 0,6% menys del previst al juliol

arran

arran

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Exceltur ha tornat a revisar a la baixa el creixement del turisme a Espanya, del 2,6% que preveia al juliolal 2%, a causa de les males xifres d’aquest estiu. Un descens de les arribades que el sector vol aprofitar per reconfigurar el model amb una aposta per un turisme més rendible (més despesa en comptes de més turistes) i diversificat (no només sol i platja).

Així ha quedat patent en la presentació de l’estudi ‘Turisme i economia. Anàlisi, mesura i horitzó’ del Consell General d’Economistes d’Espanya. El director de l’anàlisi, José María Casado, va assenyalar que és evident que “cal canviar el model” a causa, entre altres aspectes, del problema de l’estacionalitat. “El model de sol i platja té uns plantejaments que han quedat obsolets”, va agregar, i va qualificard’“urgent” reformar l’oferta cap al turisme a les ciutats, la cultura, etc.

La secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver, present en l’acte, va avançar que un dels principals objectius del Govern és allargar la temporada mitjana dels visitants estrangers i que l’oferta sigui de més poder adquisitiu perquè el balanç econòmic sigui més gran que el nombre de turistes que entren a Espanya. “És un objectiu difícil d’assolir, però amb la col·laboració publicoprivada podrem aconseguir avançar en aquest sentit”, va afegir.

Regulació de pisos turístics

Per la seva part, el president del Consell General d’Economistes d’Espanya, Valentín Pich, va situar entre les prioritats del model turístic la necessitat de regular els lloguers turístics que s’han accentuat en els últims anys arran de la digitalització i del “boom” del turisme ‘low cost’. “Existeixen problemes relacionats amb la digitalització i la gestió del que podríem anomenar turisme popular que ha arribat el moment d’abordar, possiblement sigui l’Administració central qui té més instruments i qui hagi de liderar aquest tema”, va precisar.

Oliver va avançar que aquesta setmana comença la ronda de diàleg entre Govern –inclòs el Ministeri de Foment–, Comunitats Autònomes, Federació Espanyola de Municipis i Províncies i els agents implicats, com plataformes i empreses, per provar de resoldre el compromís que la ministra Reyes Maroto va adquirir el mes de juliol passat de revisar la llei d’arrendaments urbans–per establir diferències entre la definició de lloguer de curta durada i vivenda turística–i la llei de propietat horitzontal–perquè les comunitats de veïns puguin decidir si volen o no vivendes turístiques en les seves àrees. “Tenim el repte de regular el tema de les vivendes d’ús turístic. L’anterior Govern no el va abordar, va deixar d’exercir la seva funció de lideratge en aquest cas”, va afegir Oliver, que va assegurar que el turisme és la principal “indústria” d’Espanya.  

Les pimes com al futur del sector

Notícies relacionades

El turisme representa més d’un 11 % del PIB d’Espanya i concentra més del 13 % de l’ocupació. No obstant, hi ha una forta presència de microempreses i pimes a Espanya dins d’aquest sector (231.653 sobre 408.461 tenen assalariats i 176.808 són empresaris individuals) i només el 658 té més de 200 treballadors. “El valor de les pimes és el futur del turisme espanyol. Ningú viatja pel plaer d’utilitzar un llit d’hotel, sinó per viure un món d’experiències, anar a festes o realitzar alguna activitat, la major part d’aquest valor afegit el configuren les pimes, i per això és important que s’incorporin a la cadena de valor”, va afegir el vicepresident executiu d’Exceltur, José Luis Zoreda.

D’altra banda, l’estudi situa el turisme com una oportunitat laboral per a les dones amb baix nivell d’estudis i d’edats superiors als 45 anys, així com per als joves amb baixos nivells de formació. “Sobretot perquè els dos col·lectius presenten les taxes d’atur més grans a Espanya”, afirma.