INFLACIÓ

El preu de l'electricitat assoleix aquest dimecres un nou màxim anual

Teresa Ribera compareix aquest dimecres al Congrés per explicar les mesures que impulsarà el Govern per abordar aquest increment del preu de la llum

contador-luz

contador-luz

3
Es llegeix en minuts

El preu a l’engròs de la llum tocarà aquest dimecres un nou màxim anual, amb una mitjana al dia de 75,93 euros per megawatt/hora (MWh), segons dades de l’operador del mercat ibèric (OMIE) recollides per Europa Press. Aquest nou repunt de preus accentua així la tendència alcista del mercat elèctric, el conegut com a 'pool', i el portarà a registrar un nou màxim del 2018, superant de nou els 75 euros per MWh que ja havia superat el 12 de setembre passat (75,39 euros per MWh).

Per explicar aquest increment en el preu de la llum registrat en els últims mesos, aguditzat l’agost amb un encariment del 35,5% respecte al mateix mes de l’any passat, compareixerà aquest dimecres alCongrés dels Diputats  la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. En la seva compareixença, Ribera abordarà aquest encariment en el preu de la llum i les mesures que adoptarà el Govern per provar de contenir-la, i aprofitarà també per tractar l’estat actual del bo social elèctric i la pobresa energètica.

Les causes

La baixa aportació en aquests últims dies de les energies renovables, especialment de l’eòlica, al mix diari, unit a l’encariment dels drets d’emissió de CO2i del gas, derivat en aquest cas de l’alça del cru, estan contribuint que es mantingui aquesta tendència alcista en el preu a l’engròs de la llum, segons van indicar a Europa Press fonts del sector. El preu a l’engròs de l’electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final, mentre que prop del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant, a l’IVA i a l’impost d’electricitat.

El Govern va congelar per al 2018, i per cinquè any consecutiu, els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.

Els preus diaris del mercat a l’engròs es fixen amb un dia d’antelació, cap al migdia. El 'pool' funciona de forma marginalista, de manera que les tecnologies entren per ordre de cost i l’última a participar, la més cara, marca el preu per al conjunt.

La franja més cara

La franja horària més cara de demà es donarà entre les 10.00 i 11.00 hores. En aquell moment, els consumidors domèstics acollits a la modalitat de mercat regulat o PVPC pagaran l’electricitat per sobre dels 80 euros per MWh.

El preu mitjà del mercat elèctric espanyol va assolir a l’agost els 64,3 euros per megawatt/hora (MWh), el seu nivell més alt des del gener del 2017 (71,4 euros), un mes que va estar marcat pels pics en el preu de l’electricitat, després de l’onada de fred en la segona quinzena del mes que va portar a tocar, un rere l’altre, els registres més elevats des del desembre del 2013, superant en alguns moments de puntes la cota dels 100 euros per MWh.

Mesures contra la pujada

Notícies relacionades

A començaments d’aquest mes, Ribera ja va avançar que l’Executiu està treballant sobre un paquet de mesures per veure com pot operar en el curt termini sobre cada un dels components de la factura, alguns "molt allunyats" de la seva capacitat d’acció. "Cal generar consensos en cada un dels blocs dels operadors. Hi ha components fiscals, de cost regulat, de mercat... Hi estem treballant i el Govern presentarà la seva reflexió el 19 de setembre al Congrés", va apuntar.

Aquest estiu, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja va mostrar la seva preocupació per l’"alt" preu de l’energia, malgrat tractar-se d’una "situació conjuntural", i va assegurar que està preocupada per si hi havia "alguna cosa més" darrere d’aquest encariment en l’electricitat, per la qual cosa va anunciar que estava realitzant una "anàlisi del comportament" per "garantir que el mercat funciona correctament", una investigació per a la qual el Ministeri de Transició Ecològica havia ofert la seva "col·laboració".