Sector públic

La Generalitat apujarà els sous als funcionaris, però posposa retornar les extres

El conseller Puigneró reconeix que incompliran l'acordat amb l'anterior Govern i que fins al 2019 no podran començar a tornar les pagues del 2013 i del 2014

Generalitat, CCOO i UGT han pactat increments d'un mínim de l'1,75% i el 0,2% extra per concretar

zentauroepp45087968 barcelona 18 09 2018  econom a   reuni n de sindicatos y gen180918114012

zentauroepp45087968 barcelona 18 09 2018 econom a reuni n de sindicatos y gen180918114012 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La Generalitat s’ha compromès per escrit a incrementar els salaris dels empleats públics catalans entre l’1,75 i l’1,95% en un termini d’"entre tres i quatre setmanes". Així ho ha afirmat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, després de la reunió de la Mesa General de la Funció Pública, que ha tingut lloc aquest dimarts. El representant del Govern també ha reconegut que no retornaran ni un euro de les pagues extres que se’ls deu als funcionaris catalans en la resta del 2018.

"Si fóssim un estat podríem retornar avui mateix les pagues extres", ha argumentat el conseller després de la reunió amb els sindicats. Reunió a la qual no ha assistit, ja que estava en l’executiva del Govern. Puigneró ha adduït, com ja va fer en la fallida reunió del juliol passat, a les limitacions de la llei d’estabilitat pressupostària. "Que el seu partit, el PDECat, voti en contra d’augmentar el sostre de despesa al Congrés i que després aquí l’utilitzi d’excusa és d’un cinisme absolut", li ha contestat el coordinador de l’Àrea Pública de CCOO a Catalunya, Joan María Sentís.

Puigneró ha afirmat que per a la seva conselleria serà una "prioritat" aconseguir que el Govern comprometi fons extres per retornar les pagues en les pròximes reunions bilaterals programades amb l’executiu de Pedro Sánchez. Paral·lelament, també s’ha compromès a treballar perquè els nous pressupostos de la Generalitat contemplin una partida per assegurar l’esmentat retorn. No obstant, ha reconegut que fins al 2019 no hi haurà avenços en aquest aspecte.

Generalitat i sindicats s’han citat a tornar a reunir-se durant la primera quinzena del mes d’octubre per avançar en la concreció de la devolució de les pagues extres. "Si no hi ha concreció, hi haurà un conflicte seriós", han afirmat conjuntament CCOO i UGT.

La IAC s’aixeca de les negociacions

L’acord d’increments salarials inclou també el pagament íntegre del salari en els casos de baixa per incapacitat temporal. Els dos punts ja van ser pactats en les meses de negociació estatal i són d’obligat compliment per al Govern. Per això, CCOO i UGT han definit la reunió d’aquest dimarts com a "ratificar per no discriminar", en el sentit d’assegurar a nivell català un avenç ja aconseguit a tot l’estat. Per aquest mateix motiu, l’altre sindicat amb representació a la Mesa, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), ha abandonat les negociacions.

Notícies relacionades

"Per respecte i dignitat envers els treballadors públics tot el firmat avui s’hauria d’haver aplicat ja d’ofici", ha explicat la portaveu de la IAC, Assumpta Barbens. La dirigent sindical ha destacat que un altre dels motius per no firmar l’acord ha sigut la no concreció de l’aplicació de l’increment del 0,2% variable en els salaris. Una xifra en la qual la Generalitat té marge per decidir com aplicar-la i que serà motiu de negociació entre la conselleria i CCOO i UGT, en una reunió prevista per a la setmana que ve. "La nostra proposta conjunta és que s’apliqui de manera equitativa a tots els empleats públics", ha explicat la secretària general de la federació d’empleats dels serveis públics d’UGT, Encarna Fernández.

CCOO i UGT han insistit que era important per a ells firmar l’acord posat a sobre de la taula aquest dimarts, ja que, a diferència de l’increment de l’1,75%, que ja estava assegurat per llei, el 0,2% podia no aplicar-se si no es tancava abans de finalitzar el 2018.