caiguda de Lehman Brothers

La UGT considera l'economia espanyola més feble que abans de la crisi

Organitzacions socials fan aquest dissabte actes simbòlics per tot el món per denunciar els efectes de la desfeta econòmica

zentauroepp36816188 pepe alvarez ugt171027180516 / KIKO HUESCA

zentauroepp36816188 pepe alvarez  ugt171027180516
cmontanyes45038973 crisis180915163956

/

2
Es llegeix en minuts

LaUGT considera que Espanya té una economia més feble i trencadissa 10 anys després de la fallida del banc Lehman Brothers, que va desencadenar lacrisi financera i econòmica mundial més greu des de 1929.  Precisament nombroses organitzacions socials catalanes i representants de diversos col·lectius perjudicats per la crisi financera surten aquest dissabte al carrer a Barcelona en el marc d’una campanya global amb més de 100 accions puntuals i mobilitzacions a Nova York, Londres, París, Berlín, Frankfurt, Milà, Brussel·les, Amsterdam, Dublín, Oslo i Madrid.

En un comunicat, la UGT explica que els principals indicadors segresten encara per sota dels que hi havia el 2008 i reclama canvis al Govern en política econòmica, fiscal, laboral, de pensions i d’inversió. Un de les principals conseqüències ha sigut l’increment de la desigualtat social.desigualtat social  

En la seva argumentació, destaca que el deute públic arriba gairebé al 100% del PIB, comparat amb el 39,5 % del 2008; que la taxa d’atur se situa per sobre del 15,3% (segon trimestre de 2018), comprat amb el 10,4% (segon trimestre de 2008); i que la cobertura per atur ha caigut 20 punts en vuit anys, fins al 60%.

A més, “la intensa devaluació salarial ha suposat una pèrdua de gairebé 10 punts de poder adquisitiu”, assegura el sindicat, que també veu el sistema fiscal “més injust” perquè penalitza més als treballadors i a les rendes mitjanes-baixes.

Més pobresa

“Com a conseqüència”, afegeix, “la desigualtat i la pobresa han augmentat significativament”, ja que el 14,1% de les persones amb ocupació, el 44,6 % dels aturats i el 28,1% dels nens “són pobres”, cosa que situa Espanya com “el quart país de la Unió Europea amb més desigualtat de renda”.

En aquests 10 anys s’han multiplicat els desnonaments de famílies, s’han deteriorat les infraestructures, ha caigut la inversió en R+D a nivells inferiors al 2007 i s’han retallat els serveis públics en recursos i en plantilles, que a més estan envellides, segons la UGT.

Així mateix, les pensions han perdut poder adquisitiu pel canvi unilateral del mecanisme de revisió, derivat de la reforma del 2013, en tant que el fons de reserva “pràcticament ha desaparegut”, alerta.

El mercat laboral assoleix les màximes cotes de precarietat, en gran mesura per una estesa utilització fraudulenta de la contractació per part de les empreses, el que a més genera un increment considerable de la sinistralitat laboral.

Per tot això, el sindicat advoca per augmentar els ingressos fiscals (hi ha 8,4 punts de PIB de marge respecte a la mitjana de la zona euro) per atendre les necessitats de despesa pública i recuperar els recursos i ocupació suficient en els serveis públics essencials.

També veu necessari incrementar la inversió en infraestructures, tant per al manteniment de les existents, com per a la construcció de noves, garantir les pensions, derogar la reforma laboral i actuar en matèria d’ocupació i contractació, reduint la precarietat laboral.

Notícies relacionades

Incrementar el control de l’Administració en l’ocupació, perseguint de manera més efectiva el frau; i també en matèria impositiva, per augmentar l’eficàcia en la lluita contra el frau i elevar la recaptació, són altres de les seves propostes.

Igualment, advoca per modificar l’orientació de les polítiques econòmiques, de cara a canviar el model productiu, amb un decidit impuls als sectors industrials, i increment de l’esforç en R+D per aconseguir una indústria d’alt valor afegit en sectors sostenibles econòmicament, socialment i mediambientalment. 

Temes:

Crisi UGT