canvis en la gestió tecnològica

L'internet de les coses, intel·ligència artificial i 'blockchain', noves amenaces

45016978 601

45016978 601 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Intel·ligència artificiall’internet de les coses i 'blockchain' es convertiran en els pròxims anys en elements disruptius, oportunitats d’èxit, però també factors tecnològics que requeriran mesures de ciberseguretat especials a l’obrir noves possibilitats per al robatori de dades en les organitzacions. Experts internacionals en ciberseguretat de la consultora KPMG es van reunir aquesta setmana a Barcelona i van analitzar les inquietuds de les empreses i els seus directius. Entre les incògnites per al futur destaquen les que obren els últims desenvolupaments tecnològics que ja han arribat al mercat.

Intel·ligència artificial

Segons l’opinió de l’indi Akhilesh Tuteja, expert de KPMG al mercat asiàtic, es mostra curós a l’hora de valorar els efectes de la introducció de programes d’intel·ligència artificial al sector. Reconeix que serà possible automatitzar determinades tasques de protecció cibernètica, gràcies als avenços en computació, però alhora hi haurà incerteses. Es disposen més dades i més informació, "però l’IA és una arma de doble tall", explica Tuteja. Els ordinadors són capaços d’aprendre per si mateixos i fins i tot detecten patrons de risc, però l’allau de dades requereix que els directius siguin capaços d’interpretar aquestes dades i prendre decisions a temps. 

L’internet de les coses

Un altre avenç que pot transformar-se en amenaça és l’internet de les coses, la capacitat dels productes de comunicar-se entre si de manera autònoma. Poden ser objecte d’atacs cibernètics i transformar-se en una porta oberta a serveis d’informació sensibles i fins i tot al centre mateix de les cadenes de muntatge. "El problema amb l’internet de les coses és que un atac pot generar un problema difícil de solucionar a les cadenes de producció", reconeix Tuteja. 

Blockchain

Notícies relacionades

Sobre'blockchain', el responsable mundial de ciberseguretat de KPMG Greg Bell reconeix que "és una gran oportunitat de negoci, però també obre noves vulnerabilitats i nous riscos". Segons la seva opinió, en el futur serà necessari "reconstruir la cadena de blocs amb tecnologies quàntiques de computació per fer front a la nova generació de ‘hackers’. Si fa alguns anys es preguntava quina partida de tecnologia es destinava a recerca, en l’actualitat comença a ser cada vegada més usual preguntar quina part de recerca es destina a informàtica. Els processos canvien i les eines s’adapten per supervisar aquests canvis.