Conclusions preliminars

La justícia europea veu il·legal la doctrina de desnonaments del Suprem

L'advocat general del TJUE considera que quan un jutge espanyol declara la nul·litat de la clàusula de venciment anticipat no pot inciarse l'execució hipotecària

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha proposat aquest dijous que una futura sentència declari que la jurisprudència del Tribunal Suprem en matèriad’execucions hipotecàries és contrària al dret comunitari.

El lletrat Maciej Szpunar s’ha pronunciat d’aquesta manera en les seves conclusions sobre dos casos acumulats que enfronten Abanca Corporación Bancaria iBankia amb dos clients amb qui havien firmat préstecs de garantia hipotecària. Es tracta, no obstant, d’unes conclusions preliminars i la decisió final no arribarà fins que els jutges emetin la seva sentència.

En el text, Szpunar proposa al TJUE que en la seva futura sentència declari que la legislació europea s’oposa que un òrgan jurisdiccional nacional que ha apreciat el caràcter abusiu d’una clàusula que permet declarar el venciment anticipat d’un contracte de préstec hipotecari pugui mantenir-ne la validesa parcial mitjançant la supressió del motiu que la converteix en abusiva.

El TS citava una sentència del Tribunal Suprem Civil i Penal alemany en què s’establien criteris per "preservar" les parts "no infectades" d’una clàusula que contingui una part abusiva, però l’advocat general ha assenyalat que la proposta del tribunal espanyol no és un "fraccionament" d’aquesta, sinó una "modificació conservadora de la seva validesa".

L’advocat general afegeix després que per poder continuar aplicant la resta de la clàusula caldria recórrer a la llei d’enjudiciament civil, que estableix que podrà reclamar-se la totalitat del deute si s’incompleix amb l’obligació del pagament d’almenys tres quotes mensuals.

Sentència anterior

No obstant, el lletrat explica que "reparar" la nul·litat d’una clàusula mitjançant l’aplicació d’aquest nombre mínim de quotes mensuals equivaldria a permetre que els jutges nacionals modifiquessin aquesta clàusula, una cosa que el mateix TJUE ja va declarar il·legal en una sentència anterior.

Notícies relacionades

A més, l’advocat general Szpunar remarca també que la legislació europea s’oposa que un procediment d’execució hipotecària iniciat per una clàusula abusiva pugui continuar mitjançant l’aplicació d’una altra disposició del dret nacional tot i que pugui ser més favorable per als consumidors.

Sí que podrà continuar, no obstant, si el consumidor, després d’haver sigut degudament informat pel jutge nacional del caràcter no vinculant de la clàusula, ha prestat el seu consentiment lliure i informat i ha manifestat la seva intenció de no fer valer el caràcter abusiu i no vinculant d’aquesta clàusula.