IDESCAT

El PIB de Catalunya va créixer un 3,1% interanual en el segon trimestre

L'economia catalana manté el seu creixement gràcies a la demanda interna, segons Idescat

Construcció, serveis i indústria afavoreixen el bon ritme de la comunitat entre l'abril i el juny

Imatge aèria de la petroquímica de Tarragona, amb les xemeneies expulsant fum.

Imatge aèria de la petroquímica de Tarragona, amb les xemeneies expulsant fum. / ARXIU / XAVIER JUBIERRE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’economia catalana va créixer un 3,1% en el segon trimestre d’aquest any en comparació al mateix trimestre de l’any anterior, que suposa una dècima menys que en el primer trimestre, tot i que el PIB català es va situar quatre dècimes per sobre de la mitjana espanyola (2,7%), segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) corresponent al segon trimestre del 2018.

L’Institut ha remarcat que l’economia catalana manté el seu creixement gràcies, principalment, a la demanda interna (2,8%) i, en menor mesura, a la contribució del saldo exterior (0,6%) i també ressalta que el PIB català va créixer un punt percentual més que la mitjana de la Unió Europea en termes interanuals.

Bona economia interna

La demanda interna continua sent un dels factors que expliquen la bona dinàmica de l’economia catalana, el consum de les llars mostra cert alentiment, ja que s’ha reduït vuit dècimes (del 2,8 al 2% interanual) en comparació amb el trimestre anterior.

En canvi, la formació bruta de capital, que mesura variables com la inversió en actius, va augmentar un 4,8% interanual a causa de l’evolució a l’alça de la formació bruta de béns d’equip, que va despuntar un 5,3%.

Quant al saldo exterior, els intercanvis amb l’estranger es van saldar amb un balanç negatiu en una dècima (-0,1%), en contraposició al creixement d’un 0,8% de l’anterior trimestre.

L’Idescat explica aquest descens de nou dècimes respecte al primer trimestre de l’any per una reducció significativa en l’evolució de les exportacions de béns i serveis en comparació al trimestre anterior (1,6% d’augment interanual en el segon trimestre, davant el 4,9% del primer).

Per sectors

La construcció continua amb la seva bona marxa i va augmentar un 6,3% interanual, quatre dècimes més que en el trimestre anterior, mentre que el sector serveis va mantenir el seu creixement en el 2,6%.

Notícies relacionades

Així mateix, la indústria va despuntar un 4% interanual, nou dècimes menys que en el primer trimestre, tot i que van experimentar creixements a doble dígit branques industrials com la de fabricació de maquinària i equips mecànics (15,4%), la de productes farmacèutics (13,2%) i els materials i equips elèctrics, electrònics i òptics (12,2%).

Quant a l’agricultura, continua sent l’única branca d’activitat en negatiu; en aquest trimestre, la caiguda va ser del 0,8% interanual, si bé el descens va resultar menys acusat que en els últims trimestres.

Temes:

Catalunya