antiga Rocalla

Un extreballador de l'amiant indemnitzat amb 112.000 euros per la mort de la seva dona

El TSJC condemna Uralita SA per incompliment del deure de vetllar per la higiene en la indumentària laboral, fet que va causar el contagi de la víctima

Trossos d’uralita, elaborada amb fibres d’amiant. 

Trossos d’uralita, elaborada amb fibres d’amiant.  / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l’empresa Uralita SA a indemnitzar amb 112.000 euros en concepte de danys i perjudicis un antic treballador de Rocalla per la mort de la seva dona. La dona va contreure un mesotelioma a causa de l’exposició a l’amiant que portava el seu marit a través de la roba després de la feina.

La sentència del tribunal dictamina que Uralita SA, empresa successora de la històrica fàbrica Rocalla, ubicada a Castelldefels (Barcelona), és responsable de l’incompliment realitzat per aquesta empresa al no vetllar per la higiene de la indumentària de feina dels treballadors. El TSJC considera provat que Rocalla no va actuar d'acord amb la llei, ja que no va habilitar taquilles separades perquè els treballadors no guardessin al mateix lloc la roba que portaven de casa i la que utilitzaven durant la jornada laboral. És en la impregnació de les fibres d’amiant d’unes indumentàries a les altres que la dona de l’antic treballador es va infectar, al rentar-li la roba al marit.

El treballador indemnitzat va prestar els seus serveis com a operari de fibrociment des del 1962 fins a la

jubilació, el 1994. Donada la seva prolongada exposició a l’amiant se li va declarar una incapacitat permanent total el 2008, amb la seva consegüent pensió. Va ser el 2016 quan la seva dona va morir fruit de la malaltia derivada de la convivència amb el marit durant més de 20 anys.  

Notícies relacionades

L’amiant és un material prohibit des de l’any 2000 per la legislació de la Unió Europea i la sentència coneguda aquesta setmana se suma a una llarga llista que ascendeixen fins alTribunal Suprem i el Tribunal de Justícia de la UE. Casos, tan relacionats amb Rocalla com amb altres empreses que van explotar aquest material.

L’advocat del Col·lectiu Ronda que ha portat el cas del vidu, Miguel Arenas, ha afirmat que la resolució judicial "reitera l’evidència de la responsabilitat de l’empresa Uralita per les morts i malalties causades per l’amiant i propiciades per l’absolut menyspreu que va exhibir durant dècades respecte a la salut dels treballadors, les seves famílies i, fins i tot, el conjunt de veïns de les ciutats que van acollir les fàbriques".