monedes virtuals

Falciani impulsa a Espanya la criptomoneda Tabú

L'emissió es configura com un token o dret a pertànyer a un club amb assessors per a la inversió en monedes virtuals

zentauroepp31622190 former hsbc employee herve falciani poses for photographs be180421180913

zentauroepp31622190 former hsbc employee herve falciani poses for photographs be180421180913 / DENIS BALIBOUSE

2
Es llegeix en minuts

Hervé Falciani, l’informàtic que va entregar a les autoritats la llista de milers de persones que estaven evadint impostos amb comptes a la branca suïssa del banc HSBC, ha presentat a Espanya un projecte de l’associació Tactical Whistleblower que promociona Tabú, una criptomoneda, basada en una oferta inicial de monedes (ICO, per les seves sigles en anglès), que va sortir el passat 14 de juliol.

Tabú es configura com una criptomoneda transformada en token, que promet obrir les portes a una comunitat d’inversors a canvi de serveis d’assessoria en condicions avantatjoses. Pretén garantir als propietaris poder operar en l’ecosistema de les criptomonedes en condicions de seguretat, minimitzant els riscos, amb assessoria jurídica per a inversors interessats en la inversió en criptomonedes. 

Els token són titulitzacions de drets sobre determinats actius. Qualsevol bé és tokenitzable, especejat en drets de propietat que poden cotitzar a l’alça o a la baixa i es poden vendre sense mitjancers.

La tinença del token Tabú donarà accés als serveis relacionats amb la xarxa Blockchain, criptomonedes, ‘smart contracts’ i ICO. Aquest token cotitzarà a les cases de canvi i tindrà la possibilitat de ser venut i comprat.

Notícies relacionades

"Taboow.org proporciona a usuaris que volen ser partícips de les innovacions criptofinanceres una eina que els permet protegir-se, garantint el compliment dels requisits legals i bones pràctiques, sense necessitat d’acudir a les clàssiques assessories jurídiques o auditories privades", ha precisat Falciani. Cada procés de control serà totalment rastrejable en temps real mitjançant aquesta plataforma, però alhora permetrà preservar la seguretat dels usuaris, reduint els riscos de possibles relacions comercials o financeres amb persones involucrades en delictes de blanqueig de capitals relacionats amb el tràfic de drogues o el finançament del terrorisme.

El 'cas Falciani'

La Fiscalia es va oposar ahir, per segona vegada, a l’extradició de Falciani a Suïssa. L’ex de l’HSBC va ser detingut per primera vegada en territori espanyol l’1 de juliol del 2012 a Barcelona perquè requeia sobre ell una ordre d’extradició emesa per Suïssa el 2009. No obstant, l’Audiència Nacional va acceptar la petició de la Fiscalia i va rebutjar extradir-lo per primer cop el maig del 2013, a l’entendre que la seva conducta havia consistit a denunciar "activitats sospitoses d’il·legalitat" que no havien de ser objecte de protecció. Per la seva banda, Suïssa va condemnar Falciani el novembre del 2015 a quatre anys i 195 dies de presó i una vegada la sentència va assolir fermesa, les seves autoritats van emetre una nova ordre internacional contra ell que va ser renovada el maig del 2017 i incorporada al sistema espanyol que gestiona aquests processos el març del 2018. El 4 d’abril passat va ser detingut a Madrid i posat en llibertat amb mesures cautelars per garantir que fos localitzable.