Sindicats

CCOO apressa Sánchez a passar de les "bones intencions" als fets

Unai Sordo adverteix la patronal que si no aplica el mínim de 14.000 euros per conveni laboral exigirà fer-ho via salari mínim interprofessional

zentauroepp41765767 sordo alvarez180124181909

zentauroepp41765767 sordo alvarez180124181909

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El sindicat CCOO va celebrar aquest dijous les bones intencions del Govern de Pedro Sánchez en els seus primers cent dies de Govern, però el va urgir a transformar-les en fets, sense escudar-se en la seva falta de majoria parlamentària. "Aquests cent dies han servit per sembrar un camp de bones intencions però cal traduir el que es diu que es vol a fer en el que es farà", va sostenir el secretari general del sindicat, Unai Sordo, en una roda de premsa en la qual va enumerar com a prioritats del seu sindicat la pujada dels salaris més baixos per conveni, la derogació dels aspectes centrals de la reforma laboral i la reforma de les pensions.

Sordo va establir com a prioritat principal de CCOO identificar tots els convenis col·lectius per sota dels 14.000 euros per modificar-los, tal com van acordar al juny amb la patronal en el preacord salarial per a la negociació col·lectiva d’aquest any i els dos següents (del 2018 al 2020). "Si la patronal no accepta la incorporació d’aquests 14.000 euros als conveni col·lectius exigirem que es pugi el salari mínim interprofessional, que elimini les particularitats de l’anterior acord," va afegir, i aclareixo que "el termini és ja".

"Diem que hi ha tempesta perquè comencem a veure llampecs", va aclarir Sordo, en relació amb una part de les patronals espanyoles que han mostrat "certa resistència" a la incorporació d’aquests 14.000 euros als seus convenis de salaris mínims.

D’altra banda, Sordo va recordar al Govern que té prourecolzaments per canviar alguns dels punts centrals de la reforma laboral i va posar com a exemple la regulació de les contractes i subcontractes i les externalitzacions i la ultraactivitat dels convenis, per això vol fets. "Li exigim a Magdalena Valerio i a Pedro Sánchez que no s’emparin amb hipòtesi que no hi ha majoria política per no modificar els aspectes centrals de la reforma laboral", va afegir.

Per la seva part, Sordo va qualificar de "bona notícia" el diàleg entre el Govern i Podem, però li va recordar a Sánchez que també necessita altres grups polítics per tenir majoria.

Pensions lligades a l’IPC

Notícies relacionades

Sobre les pensions, Sordo va demanar al Govern que es resolgui el Pacte de Toledo amb "ampli consens” partint d’una revalorització de les pensions sobre l’Índex de Preus de Consum (IPC). "Si volem que les pensions no perdin poder adquisitiu, l’IPC ha de ser l’element dorsal de la negociació", va exposar Sordo, que no va desdenyar que, mantenint la garantia de l’IPC per a totes les pensions, si s’adopten mesures diferents de revalorització, aquestes tinguin una font de finançament diferent, com podrien ser els Pressupostos generals de l’Estat (PGE).

"L’increment de l’esperança de vida no pot anar acompanyada d’una baixada de les pensions. Això es pot salvar afegint ingressos addicionals; per exemple, incrementant els ingressos lligats a les rendes més altes que viuen més anys", va concloure.

Temes:

CCOO