POLS ECONÒMIC

AFI rebaixa la previsió de creixement del PIB fins al 2,6% el 2018

Analistes Financers Internacionals preveu que l'economia espanyola continuï desaccelerant-se el 2019

jcarbo44571564 santa caterina180807140419

jcarbo44571564 santa caterina180807140419 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

Analistes financers Internacionals (AFI) ha revisat aquest dimarts a la baixa la seva previsió de creixement del PIB d’Espanya per a aquest any fins al 2,6%, quatre dècimes menys que en el 2017, tres dècimes menys del que aquesta organització havia calculat a mitjans d’any i una dècima menys de què el que preveu el Govern.

A més considera l’economia continuarà desaccelerant-se durant el 2019, per avançar un 2,3%, una dècima menys del que havia calculat en juny passat i també una dècima menys del previst pel Govern. AFI insisteix que aquesta revisió únicament suposa un ajustament cap a "taxes més conformes amb el PIB potencial de l’economia espanyola" i que "no qüestiona la robustesa de l’actual cicle econòmic".

Precisament aquest dimarts la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha descartat que el Govern revisi de moment a la baixa la seva previsió de creixement, que situa en el 2,7% i qualifica de ritme "robust", tot i que ha reconegut que segueix molt de prop els indicadors econòmics que es van publicant i ha apuntat que tampoc seria "un drama" haver de publicar noves estimacions.

Notícies relacionades

Fa només tres mesos, l’AFI calculava que el PIB creixeria aquest any el 2,9%, una dècima més del que havia previst a l’inici del 2018, igualment impulsat pel consum i la inversió, en especial en construcció residencial. Aquesta organització també ha revisat a la baixa, en cinc dècimes, el consum de les llars previst per al 2018, que ara creu que podria créixer un 2%, afavorit per l’augment de la noves operacions de crèdit al consum i el manteniment de la creació d’ocupació, que permetrà que atur quedi al final de l’any entorn del 15%.

La moderació del creixement en l’àrea euro i als altres països desenvolupats pesarà sobre les exportacions, de manera que l’aportació del sector exterior es reduirà fins als 0,1 punts de PIB el 2018. Aquesta taxa és una dècima inferior a la que preveia fa tres mesos. Quant a l’evolució dels preus, AFI manté la previsió d’una inflació mitjana anual de l’1,7%, i un increment de l’IPC subjacent de l’1%, per passar a moderar-se "de forma significativa" gràcies al menor impuls dels preus de l’energia.