immobiliària

Alemanya impulsa una llei per frenar les pujades dels lloguers

El govern multarà amb fins a 100.000 euros als propietaris que provin d'expulsar els arrendataris per augmentar el preu del seu immoble

zentauroepp44028120 german chancellor angela merkel gives a speech at the bundes180628101324

zentauroepp44028120 german chancellor angela merkel gives a speech at the bundes180628101324 / JOHN MACDOUGALL

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Posar fre a l’absurd increment dels preus del lloguer. Aquesta serà la missió de la nova llei aprovada dimecres passat pel Govern alemany, que impulsarà una bateria de mesures per revertir una situació cada vegada més preocupant per al ciutadà corrent. “Enfortirem els drets dels arrendataris, els protegirem de la pressió i posarem límits a les conseqüències financeres de les millores que es facin als edificis”, va apuntar la ministra de Justícia, la socialdemòcrata Katarina Barley.

Entre aquestes mesures s’estableix que l’amo d’un pis, sigui particular o un fons immobiliari, no podrà decretar un augment del preu superior als tres euros per metre quadrat després d’haver fet millores a la vivenda. El Govern sancionarà aquellspropietarisque pretenguin expulsar els arrendataris sota el pretext d’una reforma del pis, prohibint així que s’anunciïn o executin obres destinades a pressionar els llogaters. La multa per incompliment pot arribar fins als 100.000 euros, mentre que els arrendataris tindran dret a una indemnització.

Aquesta estratègia s’ha convertit en una xacra als barris de moda de les grans ciutats, com Kreuzberg o Friederichshain a Berlín, on les immobiliàries busquen treure’s de sobre els antics contractes per incrementar els preus i obtenir així més benefici, un gest que exacerba lagentrificació  dels centres urbans i expulsa les rendes baixes del centre.

Malgrat aquestes mesures, l’Associació Alemanya d’Arrendataris (Deutscher Mieterbund) creu que no són suficient i ha exigit que els preus delllogueres limitin més estrictament. “El que canvia és que els propietaris hauran de donar informació als arrendataris, cosa que està bé, però només afecta els nous contractes, no als ja existents”, va lamentar el seu director, Lukas Siebenkotten.“El fre del lloguer no tindrà efecte”.

LLEI FALLIDA

Mentre que a Espanya la Moncloa ha assegurat que “debat”» si seguir aquest camí per frenar uns preus que també s’han disparat, Berlín ha llançat aquest paquet de mesures per recolzar la llei del 2015. Tot i que llavors es va estipular que per als nous arrendataris el preu de l’immoble no podia estar més d’un 10% per sobre dels lloguers a la zona, a la pràctica ha sigut difícil posar-lo en marxa. Com va admetre Barley, la dificultat per determinar si el lloguer que es demana està al marge del permès, va comportar que l’any passat tres de cada quatre propietaris aBerlínincomplissin la llei.

Notícies relacionades

L’incessantaugment dels preusdel lloguer s’ha convertit en una xacra per als arrendataris, que veuen com cada vegada és més difícil tenir accés a unavivenda assequible. “«És impossible trobar una cosa decent al centre”, explica Onur, enginyer turc que paga 500 euros al mes per un apartament de 32 metres quadrats als afores de Berlín. No sense raó, des del 2010 el cost del lloguer s’ha disparat un 71% a la capital alemanya i un 45% a tot el país. L’any passat el preu va créixer un 20,5%, convertint-la en la ciutat amb l’augment més elevat del món.

A escala nacional els números no són millors. El mercat immobiliari alemany es basa en el lloguer, ja que té la quota més baixa de vivenda de propietat de la Unió Europea (50%). A més és el quart país del món en què el cost de la vivenda creix a un ritme més gran en proporció amb el sou dels seus habitants, un 15% en el lloguer des del 2013. Segons un estudi recent de la Fundació Hans Böckler, detalla que les 77 ciutats més grans d’Alemanya tenen una escassetat d’1,9 milions d’apartaments assequibles.