fiscalitat

La UE reprèn les negociacions de la taxa digital europea

La presidència austríaca de la UE es marca com a objectiu tancar un acord polític abans de finals d'any

Els ministres d'economia i finances reobren el curs polític amb la reforma de la zona euro i l'impacte de la pujada de tipus

zentauroepp43357735 facebook180516202440

zentauroepp43357735 facebook180516202440 / Dado Ruvic

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Els ministres d’economia i finances de la Unió Europea reprenen el curs polític aquest divendres i dissabte a Viena (Àustria) amb una agenda carregada que inclou debats sobre la reforma de l’Eurozona i el fons de resolució bancari, l’impacte d’una pujada de tipus d’interès sobre el sector financer, el futur del Banc Europeu d’Inversions o la introducció de la taxa digital europea que la presidència austríaca de la UE, que dirigeix durant aquest semestre el club, aspira a tancar abans que finalitzi el 2018.

“És una oportunitat ideal per resoldre bloquejos en àrees com la fiscalitat de l’economia digital”, assegura el ministre de finances austríac, Hartwig Löger, sobre la trobada que comença aquest divendres amb una reunió prèvia de l’Eurogrup. El problema, admet, és la divisió d’opinions sobre la idoneïtat o no de crear un impost digital. “En molts casos, les posicions dels Estats membres no podrien estar més en desacord. No és senzill apropar les diferents perspectives cap a un denominador comú però estic convençut que podrem avançar”, reconeixen sense gaire optimisme.

La Comissió Europea va llançar el debat el març amb la presentació d’una proposta per crear, de forma provisional mentre es negocia un acord a llarg termini, una taxa digital del 3% dels ingressos bruts anuals de les multinacionals (com ara Facebook, Apple, Google o Amazon) que proporcionen determinats serveis a internet i amb la qual recaptar uns 5.000 milions anuals. “Cal acabar la fiscalitat digital abans de finals d’any”, ha reclamat el comissari d’assumptes econòmics, Pierre Moscovici, aquest dijous a Madrid.

Plans unilaterals

Notícies relacionades

Àustria coincideix plenament amb el francès en la necessitat de trepitjar l’accelerador. “Onze Estats membres de la UE –dels 28 que hi ha al bloc– han introduït o planegen implementar taxes per fer front al repte de la digitalització de l’economia, tots de diferent naturalesa”, assenyala la presidència al document de treball que animarà el debat. “Aquestes mesures unilaterals descoordinades constitueixen una fragmentació del mercat únic i distorsionen la competència”, alerten.

Entre els països que van anunciar la introducció de la coneguda com a ‘taxa Google’ hi ha Espanya que a l’abril, amb el PP de Mariano Rajoy encara a l’Executiu, va anunciar que utilitzaria aquest impost per finançar la pujada de les pensions tot i que no va arribar a desenvolupar cap proposta. El principal valedor de la proposta, no obstant, és França mentre que els països més petits i amb fiscalitats més beneficioses per a les multinacionals, com Irlanda o Luxemburg, són partidaris de posar fre i aconseguir abans un acord a nivell internacional. Alemanya, segons el ‘Bild’, hauria renunciat a fer pagar més les multinacionals tot i que el govern alemany ho ha negat i insisteix que és partidària d’una “fiscalitat justa”. Per temperar els ànims la presidència suggerirà als 28 reduir l’abast de l’impost de manera que només es gravin els ingressos de la publicitat en línia.