Ocupació

Implicar els treballadors migrants en les inspeccions és la clau per combatre el frau

La UE elabora un informe amb diverses recomanacions per millorar l'acció dels inspectors per reduir l'explotació laboral entre els migrants

trabajador extranjero-1

trabajador extranjero-1 / BCN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Conrear la confiança dels treballadors, assegurar-los el seu anonimat a l’hora de denunciar i centrar-se en àrees de l’economia més que en centres de treball concrets són algunes de les recomanacions que llança la Unió Europea als seus estats membres per millorar els resultats de les inspeccions de treball. Així ho recull un informe enfocat específicament per als col·lectius de treballadors d’origen migrant presentat aquest dimecres perl’Agència de Drets Fonamentals (FRA, en les seves sigles en anglès).

El document, amb el títol ‘Protegint els treballadors migrants de l’explotació a la UE: impulsant les inspeccions en el lloc de treball’, analitza les deficiències dels controls de la legislació laboral a través de 237 entrevistes a empleats d’origen estranger a BèlgicaFrançaAlemanyaItàliaHolandaPolòniaPortugal i el Regne Unit.

Entre les recomanacions que inclou l’informe, FRA destaca la importància d’involucrar els treballadors en la tasca dels inspectors perquè vegin en aquest organisme un defensor dels seus drets i no una font de problemes. Per a això aconsellen disposar de recursos informatius en diferents idiomes i la presència de traductors, per així eliminar les barreres lingüístiques, una de les fonts de recel que detecten més recurrentment. També recomanen que els inspectors no es limitin a revisar la documentació de l’empresa i parlin amb els treballadors, de manera aïllada d’altres companys i caps, sobretot entre el col·lectiu de migrants.  

"És important que la tasca dels inspectors no resulti en una pèrdua de la seva [la dels treballadors] única font d’ingressos, sense tenir l’oportunitat d’accedir a una nova feina o rebre suport financer o que es tradueixi en una detenció o deportació", segons consta en una de les 32 pàgines de l’informe.

Recursos "insuficients"

Notícies relacionades

L’agència FRA denuncia els insuficients recursos destinats en la majoria de països analitzats a la inspecció de treball. Ja la meitat dels entrevistats afirmen no haver sigut mai objecte d’una inspecció, la qual cosa segons l’opinió dels experts és sinònim d’una "insuficient" assignació de recursos en aquest àmbit. En països com Alemanya, Polònia o el Regne Unit el percentatge arriba al 70%. Molts es concentren en les treballadores de la llar, en què els inspectors són "virtualment inexistents". En aquest sentit, la UE insta els estats membres que encara no han firmat el 189 de l’OIT que ho facin. Espanya és un dels que no l’han subscrit.

Una altra de les millores que l’informe recomana implementar als estats és la introduccció d’unitats especialitzades per prevenir el frau entre els treballadors migrants i dotar-les de formació i competències específiques, ja que això és“particularment efectiu”a l’hora d’“assegurar el bon tracte dels treballadors explotats i habilitar-los per accedir a la justícia”. Holanda i Bèlgica ja compten amb grups especialitzats d’aquest tipus i, recentment, a Espanya UGT s’hi va posicionar favorablement.