Comissió d'investigació de la crisi financera

Gortázar demana seguretat jurídica per als bancs que en comprin d'altres en fallida

Els litigis contra el Santander per la compra del Popular poden frenar futures operacions, adverteix el directiu bancari

El conseller delegat de Caixabank proposa que el Govern espanyol adverteixi dels riscos de les hipoteques a tipus variable

undefined44906716 gonzalo gortzar caixabank congreso de los diputados180905141334

undefined44906716 gonzalo gortzar caixabank congreso de los diputados180905141334 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sáncez

El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, ha demanat aquest dimecres a les institucions un canvi en la llei d’insolvències que permeti atorgar més seguretat jurídica a les entitats financeres que en comprin d’altres en fallida.

Durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats, davant de la comissió que investiga la crisi financera, Gortázar ha evocat l’elevada problemàtica en la qual s’està veient embolicat el Santander després de la ràpida operació de compra del Popular Popular el juny del 2017 per un euro. "En funció de com es desenvolupin les responsabilitats de l’últim procés de resolució que hi ha hagut a Espanya, és possible que no aparegui cap voluntari per fer-se càrrec de la pròxima entitat, sigui a Espanya o a Europa", ha advertit el banquer. "Per tant, segons la meva opinió, és prioritari desenvolupar una legislació que alliberi de responsabilitats heretades el comprador d’un banc en procés de resolució", ha conclòs Gortázar.

El primer executiu de Caixabank ha expressat que l’actual llei d’insolvència espanyola "no és útil per a les entitats bancàries", ja que la resolució d’un banc s’ha d’efectuar en un termini molt curt, per evitar situacions de pànic en els estalviadors i de contagi. En la primera resolució bancària a l’empara de la nova normativa europea (la del Popular), el banc va ser intervingut un divendres al tancament del mercat i va obrir les portes dilluns amb un nou propietari. "És absolutament imprescindible dotar el procés de moltíssima agilitat per evitar una crisi de liquiditat", ha opinat; però "no podem exigir les mateixes garanties a un procediment que s’ha de desenvolupar en dies que a un procés d’insolvència i liquidació que normalment dura alguns anys". Des del seu punt de vista, "amb unes garanties raonables, hem de permetre que les decisions de resolució siguin vinculants i no es puguin revisar com si haguessin pogut ser preses i executades en llargs períodes", i és per això que ha plantejat un canvi legislatiu.

Llei hipotecària

Durant la seva intervenció davant dels diputats integrants de la comissió d’investigació, el primer executiu de Caixabank ha descrit els "quatre aspectes" que des del seu punt de vista haurien de ser abordats en prevenció de futures crisis financeres. A més de remarcar la necessitat de "millorar l’actual sistema de recuperació i resolució d’entitats" al límit de la fallida, Gortázar s’ha referit a l’exigència de "completar la Unió Bancària" en la zona euro.

La necessitat de comptar amb "un entorn regulador clar i estable" és el tercer repte a què s’ha referit Gortázar. En aquest punt s’ha aturat en el projecte de llei hipotecària pendent de tramitació projecte de llei hipotecàriaal Congrés dels Diputats. Des del seu punt de vista, l’actual llei hipotecària no funciona "des del punt de vista de la protecció al consumidor", de manera que "els tribunals encerten que les regles han de ser menys favorables per als bancs prestadors que les anteriors, i que han d’afavorir la protecció del consumidor".  

Notícies relacionades

En tot cas, ha advertit que la nova llei "ha de ser prou protectora de la garantia hipotecària", ja que, d’una altra manera, "les entitats no concediríem a pràcticament a ningú un préstec a 20 o 30 anys". A més, segons Cortázar, "és important també que la legislació empari i fomenti la concessiód’hipoteques a tipus fix", atès el risc que comporten les futures pujades. "Crec que des del sector públic també seria oportú avisar dels riscosd’hipoteques a tipus variable en aquest entorn", ha afegit.

Finalment, el primer executiu de Caixabank ha citat "la recuperació de la reputació" del sector financer com "el desafiament més important, no només dels bancs, sinó també per a l’economia en general". En aquest sentit, Gortázar ha exposat els canvis realitzats en les entitats per prestar més atenció als consumidors, si bé ha admès que encara queden moltes qüestions per corregir.