Ocupació

CCOO anuncia la regularització de 1.400 autònoms de la indústria càrnia

El sindicat afirma que el Grupo Jorge ha començat a aplicar l'acord tancat al juliol i ja ha contractat les persones que treballaven als seus dos escorxadors a Catalunya

zentauroepp42082218 pla general de l entrada de l escorxador le porc gourmet a s180606112739

zentauroepp42082218 pla general de l entrada de l escorxador le porc gourmet a s180606112739 / LAURA BUSQUETS

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

CCOO de Catalunya ha anunciat que el conjunt empresarial Grup Jorge, un dels més importants del sector de la indústria càrnia a Catalunya, ha contractat els 1.400 autònoms que treballaven fins ara als seus dos escorxadors. Aquesta mesura arriba en compliment d’un acord tancat el 25 de juliol passat després de mes i mig de negociacions, amb la mediació del Departament de Treball i una vaga indefinida que no va arribar a fer-se.

El Grup Jorge, a preguntes d’aquest mitjà, no ha volgut confirmar aquestes informacions, tot i que des de CCOO afirmen tenir constància per escrit que al voltant de 1.400 persones, entre les dues plantes, ja han sigut donades d’alta com treballadors en el règim general de la Seguretat Social. La contractació, no obstant, arriba un mes més tard de l’acordat, a causa de les “dificultats administratives” i l’“alt volum de contractes”, segons ha manifestat el secretari general d’Indústria del sindicat, José Antonio Hernández, que es va trobar l’empresa durant el mes d’agost.

L’esmentat “alt volum de contractes” ha provocat també que, segons ha afirmat Hernández, la contractació no s’hagi fet directament per les empreses Le Porc Gourmet i The Fortune Pig, totes dues del Grup Jorge, sinó a través d’una tercera: Axparia, també propietat de l’entramat empresarial d’origen aragonès i amb un departament de recursos humans capaç d’absorbir els tràmits. El paper d’Axparia serà, segons han explicat des de CCOO, el de pont per al progressiu passi definitiu a les empreses que gestionen els dos escorxadors que té el Grup Jorge a Catalunya, un a Santa Eugènia de Berga i l’altre a Mollerusa.

Fins ara la contractació del personal per a les dues plantes del Grupo Jorge es feia a través de cooperatives de treball associat, que el sindicat ha qualificat de “falses cooperatives”, a causa que no complien, segons han denunciat durant tot el procés, les condicions laborals mínimes exigides en la llei de cooperatives. Hernández ha afirmat que, segons càlculs del sindicat, hi ha actualment al voltant de 6.000 “falsos autònoms” d’aquest tipus en la indústria càrnia a Catalunya.

Hernández també ha volgut valorar que elrebuig de tres dels cinc permisos d’obra per part de l’ajuntament de Santa Eugènia de Berga no tindrà cap efecte sobre la contractació. L’empresa va manifestar en el seu moment que condicionava la internacionalització dels autònoms a poder obtenir aquests permisos per reformar la seva planta i augmentar la productivitat. Motiu pel qualUGT, inicialment present en les negociacions, va abandonar-les. “Els permisos no s’han concedit i els treballadors ja estan contractats”, ha afirmat el dirigent de CCOO.

Contractació directa abans del 31 de desembre

Notícies relacionades

El secretari de política industrial i home fort del sindicat en les negociacions, Jesús Ribera, ha afirmat que “abans del 31 de desembre tots els treballadors han d’estar contractats directament”. El compromís amb aquesta data no el té el sindicat per escrit, tot i que es mantindran “molt a sobre de l’empresa” a través de la comissió de seguiment contemplada en el pacte. Aquest òrgan, format pel sindicat i el Departament de Treball, estarà encarregat de reunir-se mensualment amb l’empresa per verificar que els punts acordats s’estan complint.

Un altre dels aspectes tancats en el pacte amb el Grupo Jorge va ser la readmissió d’un total de 59 treballadors, que no van ser renovats a través de les cooperatives després de protagonitzar protestes per les seves condicions laborals durant el febrer i l’abril del 2018. A tal aspecte, la plataforma de treballadors del sector, Càrnies en Lluita, denúncia que l’empresa està amenaçant de no reincorporar aquells treballadors que van interposar demandes contra l’empresa i les cooperatives després de la rescissió de contracte. A preguntes d’aquest mitjà, Ribera ha afirmat que des de CCOO no tenen constància que això s’estigui produint, però que de totes maneres, l’acord en cap moment subordina una cosa a l’altra. “Si està passant, que vinguin, ho denunciïn davant de la comissió de seguiment i actuarem”, ha afirmat.

Temes:

CCOO Catalunya