Bankinter presumeix de pagar gairebé el 30% en l'impost de societats

Dancausa assumeix que la banca té un greu problema de reputació

La consellera delegada de l'entitat reclama més regulació de les 'fintech'

dancausa

dancausa

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, ha presentat aquest dimarts la seva entitat com "la que més airosa ha sortit de la crisi iniciada el 2008" i ha destacat que el banc tributa en societats amb un tipus pròxim a la taxa nominal del 30% de l’impost, "sense acollir-se a beneficis fiscals presents o futurs". 

Durant la compareixença davant la comissió parlamentària d’investigació sobre la crisi financera a Espanya, Dancausa ha explicat que, almenys de moment, l’entitat no ha aplicat beneficis fiscals del tipus dels actius fiscals diferits (DTA, per la seva sigla en anglès) que són en l’origen de la baixa o nul·la tributació de la major part de les entitats financeres espanyoles que critica l’actual Govern de Pedro Sánchez. Els treballs de la comissió d’investigació han iniciat la seva última fase, en la qual els responsables de les principals entitats bancàries han sigut convocats al llarg d’aquesta setmana per explicar els reptes futurs del sector.

Dancausa ha assumit que la mala reputació és un dels principals reptes que ha d’afrontar el sector a curt termini. Des del seu punt de vista, per sobre dels esforços que ha fet el sector en ajuda de l’economia espanyola, "el que ha romàs és que la banca és una maquinària d’engany a clients poc versats en les disciplines financeres, i fins i tot suposadament analfabets". Davant aquesta interpretació, la consellera delegada ha defensat que "el cúmul de mèrits" pastats pel sector és "clarament superior al cúmul de demèrits" i que per això s’ha "de treballar incansablement i amb el cap ben alt" per recuperar la "merescuda bona reputació". 

La tributació de la banca

En línia amb el debat públic sobre la contribució de la banca als ingressos públics, Dancausa ha explicat que, fins i tot en els anys de la crisi, "Bankinter no ha deixat ni un sol any de donar beneficis, no ha deixat ni un sol any de distribuir dividends entre els seus accionistes i, per descomptat, no ha deixat ni un sol any de pagar l’impost en les seves taxes convencionals". Segons ha explicat, "a més de l’impost de societats, pròxim al 30% dels beneficis de l’activitat bancària del 25% en l’activitat asseguradora, hi ha multitud d’altres taxes i impostos que paguem, directament o indirectament, els principals dels quals és el derivat de l’ocupació i els rendiments del treball".

En particular, el 2017 l’entitat va obtenir un guany abans d’impostos de 676.712 milions d’euros pels quals va tributar un total de 186.603 milions, una xifra equivalent al 27,5% del benefici comptable. L’any anterior, el tipus efectiu resultant en l’impost de societats va ser similar, del 27%

La inexistència de pèrdues en exercicis passats i el fet que Bankinter no hagués participat durant la crisi financera en la compra de cap altra entitat (caixa d’estalvis) amb números vermells ha fet que el banc no hagi hagut de fer ús dels anomenats actius fiscals diferits (beneficis fiscals pendents de poder aplicar en anys amb beneficis), dels quals sí que han fet ús la major part de la resta d’entitats. L’aplicació d’aquests actius fiscals diferits acumulats per la banca (entorn de 30.000 milions) és la principal causa que la gran banca tributi en l’impost de societats a una taxa mitjana en l’entorn del 6%, lluny del tipus nominal del 30% que l’impost reserva per al sector financer.

Repte tecnològic

Notícies relacionades

En l’enumeració de reptes pendents per al sector financer, Dancausa ha citat la necessitat de millorar la reputació, la "ingent regulació que apareix cada dia", l’eficiència, la digitalització i la rendibilitat.

En relació amb l’aparició de noves entitats, tant grans tecnològiques com petites 'fintech', Dancausa ha demanat que totes se sotmetin "a les mateixes exigències reguladores i a la mateixa normativa a la qual ens veiem sotmesos aquelles institucions que som bancs i que ens declarem bancs".