Negociació pressupostària

Sánchez renuncia a l'impost a la banca i molesta Podem

El Govern es distancia d'una de les seves mesures estrella i els morats demanen que «rectifiqui»

El president lliga el futur de l'Executiu a un acord per als Pressupostos de l'any que ve

undefined44887191 madrid 03 09  2018  politica  el secretario general del psoe180903131750

undefined44887191 madrid 03 09 2018 politica el secretario general del psoe180903131750

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va fer aquest dilluns marxa enrere enl’impost a la banca, que formava part del projecte socialista, i va provocar el malestar de Podem, amb qui el president vol segellar un pacte el novembre per tirar endavantels Pressupostos. La iniciativa està plena d’obstacles, i en el Govern comencen alligar la seva sorta l’aprovació dels comptes públics.

El líder del PSOE va rebutjar continuar la legislatura amb els Pressupostos d’aquest any, una de les últimes obres de Mariano Rajoyabans deser desallotjat de la Moncloa. “Aquests no són els meus Pressupostos”,va dir a la Ser. L’Executiu, va continuar, “només té una opció”: tirar endavant el seu propi projecte. Un dels seus dirigents de més confiança,José Luis Ábalos, ministre de Foment, va insistir: “La nostra vocació no és estar en el poder pel poder. Aquesta és la gran diferència amb la dreta”.

L’impost a la banca és una dels mesures fiscals en qui el PSOE i Podem estaven d’acord. Sánchezho va proposar a començaments d’any per finançar el sistema de pensions. En elPressupost alternatiuque van presentar a mitjans d’abril, els socialistes van defensar aquest tribut, juntament amb el de les transaccions financeres, amb els que preveien recaptar2.000 milions d’euros a l’any(1.000 amb cada un). Però ara només aquest últim és en la ment de Sánchez. “Aprovarem un impost sobretransaccions financeres”, va dir el president en vista d’una pregunta directa sobre l’impost a la banca.

Falta d’explicació

L’anunci va provocar les queixes de Podem, però els morats van evitar l’atac frontal. El seu secretari d’organització,Pablo Echenique, va reclamar “una rectificació”, almenys “comunicativa”, i va obrir la porta a altres mesures “que permetin acabar amb el fet que els bancs no paguin impostos”, útils per “finançar les millores socials” que persegueix la formació morada. “Hauran d’explicar quin altre privilegi fiscal es pretén eliminar”, va dir Echenique, que també es va mostrar crític ambels temps de l’Executiu,quevol presentar el projecte dels comptes públics al novembre i aprovar-los entorn de febrer. Podem defensa unprocés més ràpid.

La idea de Sánchez passa persegellar un acord amb Pablo Iglesias i després obrir-lo a la resta de grupsPablo Iglesiasque van recolzar la seva moció de censura. El pacte amb el PNB s’entreveu més senzill que amb ERC i el PDECat. Els dos partits catalans vinculen el seu recolzament a unasortida dels polítics independentistes presos, però l’Executiu assegura rebutjar qualsevol pressió a la fiscalia.

Societats i dièsel

Notícies relacionades

De moment, les energies del Govern estan dirigides a Podem. Lesnegociacions fiscalsse centren en el tribut sobre transaccions financeres i en la reforma de l’impost de societats, que també afectaria la banca. Sánchez va reiterar la seva aposta per un tipus mínim del 15% a les grans corporacions, que paguen un tipus efectiu inferior al 7% comparat amb el tipus general del 25%, va explicar. “Hi ha unmarge de milloraclaríssim”, va dir el president, que també va anunciar un impost al dièsel per ser un combustible “altament contaminant”. La ministra d’Indústria,Reyes Maroto,no havia de conèixer la mesura, o almenys no en tots els seus termes, perquè poc després va dir que era un“globus sonda”. “S’ha parlat molt de l’impost del dièsel, però el Govern ni tan sols ho ha anunciat, encara”, va dir Maroto.

La descoordinació va servir a Pablo Casadoper parlar de “confrontació” dins de l’Executiu. «Quan governa el PSOE pugen els impostos», va assenyalar el líder del PP, que va exigir a Sánchez que aclarís les seves propostes fiscals. Des de Cs,Albert Riverava dir que el seu partit no podia estar “més lluny” del Govern en vista d’uns comptes públics “podemitzats” que va rebutjar negociar. Prenent la davantera a una de les mesures estrella de Casado en matèria fiscal, el partit de Rivera presentarà aquest dimarts una proposició de llei per suprimir l’impost de successions a tot Espanya.  Amb la mesura, les autonomies recaptarien 2.000 milions d’euros menys a l’any, segons els càlculs del mateix partit.