Nous impostos

Ametic considera un "error total" vincular la sostenibilitat de les pensions a la 'taxa Google'

La patronal de telecos creu que una taxa finalista no és la decisió més interessant

undefined44806284 file photo     file photo  the logo of google is pictured du180828173531

undefined44806284 file photo file photo the logo of google is pictured du180828173531 / Charles Platiau

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Cristóbal Montoro va proposar la idea en l’anterior Govern i ara la ministra María Jesús Montero n’ha recollit el testimoni. La possibilitat d’introduir un impost a les telecos a Espanya, la coneguda com a 'taxa Google', per recaptar diners per a les pensions ressona com un eco entre els plans del Govern. No obstant, des del sector qualifiquen d’"error total" aquesta vinculació. "La sostenibilitat del sistema de pensions ha de venir per molts llocs de treball i ben pagats i per a això la prioritat hauria de ser recolzar els sectors que creïn ocupació i d’aquí en conseqüència, i no al revés", va precisar el president de la patronal Ametic en una trobada amb periodistes amb motiu de l’inici del 32 Trobada de l’Economia Digital i les Telecomunicacions.

Per Mier, posar una 'taxa Google' a Espanya podria implicar el moviment d’empreses fora d’aquest país, ja que donar solucions locals a problemes globals "té un risc tremend de posar-te en desigualtat", va dir. "Qualsevol acció en aquest sentit hauria de ser com a mínim a nivell europeu i, si no, a nivell mundial", va argumentar el directiu, que va assegurar que no havia parlat amb l’altra patronal, DigitalEs, referent a això. I és una pena", va afegir.

Totes dues són conscients que hi ha una nova realitat al món de les tecnologies i que cal adaptar-s’hi. No obstant, mantenen posicions enfrontades en el com, i mentre l’una (Ametic) advoca perquè la nova taxa giri entorn dels beneficis, la patronal industrial (DigitalES) considera que hauria de tributar per la facturació, és a dir, gravar les transaccions a Espanya de les plataformes tecnològiques ubicades en països de baixa tributació, sense que això impliqui doble tributació.

No hi ha relació entre patronals

La nul·la relació entre les dues patronals queda palesa al preguntar a Mier si havien convidat els operadors de telecomunicacions a aquesta trobada a Santander. La resposta afirmativa no va rebre resposta per part d’aquests. "He convidat personalment tots els operadors a venir Santander, però no he obtingut resposta", va explicar.

"Les empreses són molt lliures de prendre les seves decisions, tot i que crec que és una pena", va afegir Mier, que adverteix que "els operadors són actors importants, però no els únics", sobretot en l’actual món del 5G, en què les oportunitats de mercat s’amplien. Per Mier seria ideal que existís una coordinació que defensés en conjunt els interessos del sector, de manera que es mantinguin les dues associacions però "amb posicionaments comuns en certs temes". 

Importància d’incloure la innovació en els Pressupostos

Notícies relacionades

En el seu discurs d’inauguració de la trobada que aquest any porta per nom "Donant veu a la indústria digital", el president d’Ametic va reiterar que l’aposta del Govern per la innovació, la digitalització i les tecnologies s’ha de reflectir en els Pressupostos Generals de l’Estat de l’any que ve. "Si el que volem és comptar amb un Estat innovador és necessari que les administracions s’impliquin [...] i esperem veure-ho reflectit en els nous PGE", va precisar Mier en presència de la ministra Reyes Maroto.

"Estem treballant provant de millorar els PGE de cara al 2019. Seran una aposta clara en matèria de digitalització i ho explicarem bé perquè no faci un rebuig d’uns Pressupostos", va argumentar Maroto, que va recordar la partida de 100 milions d’euros anunciada per fomentar la indústria Connectada 4.0 en les pimes, una quantitat "insuficient" per a Mier. "Parlar de 100 milions d’euros és manifestament insuficient, si un mira l’abast dels recursos de països com França o la Xina, estem parlant d’un gran tema de la societat. Estem parlant que ens estem jugant el paper d’Europa en els pròxims anys", va argumentar en una trobada prèvia amb els mitjans Mier.

Temes:

Taxa Google