Consumidors

Facua denuncia Ryanair per cobrar l'equipatge de mà

L'associació considera que la mesura és una pràctica abusiva i vulnera els drets dels usuaris

FILE PHOTO: People walk to board a Ryanair flight at Stansted Airport, northeast of London, Britain, September 7, 2017. Picture taken September 7, 2017.  REUTERS/Kevin Coombs/File Photo

FILE PHOTO: People walk to board a Ryanair flight at Stansted Airport, northeast of London, Britain, September 7, 2017. Picture taken September 7, 2017. REUTERS/Kevin Coombs/File Photo / Kevin Coombs (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Facua-Consumidors en Acció no ha esperat la reunió del Ministeri de Foment amb Ryanair, anunciada però no concretada pel mateix ministre José Luis Ábalos, i ha presentat una denúncia davant de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) i l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) contra l’aerolínia. Facua argüeix que la seva mesura de començar a cobrar als usuaris per l’equipatge de mà vulnera els drets dels passatgers.

L’associació ha anunciat que considera aquesta pràctica abusiva i adverteix que genera "un greu perjudici als consumidors, vulnera els seus drets i incompleix les condicions bàsiques del contracte de transport aeri", segons explica en un comunicat.

Facua ha recordat que, segons la Llei de Navegació Aèria, el transportista està obligat a transportar de manera gratuïta en cabina, com a equipatge de mà, els objectes i paquets que porti el viatger, i contempla com a excepcions raons de seguretat, vinculades al pes o a la mida de l’objecte en relació amb les característiques de l’aeronau.

Notícies relacionades

A més, la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris recull com a clàusules abusives aquelles estipulacions no negociades individualment i totes aquelles pràctiques no consentides expressament que causin, en perjudici del consumidor i usuari, un desequilibri important dels drets que es derivin del contracte.

Ryanair va anunciar el 23 d’agost un canvi en la seva política d’equipatge de mà pel qual els usuaris hauran de pagar, a partir de l’1 de novembre, entre vuit i deu euros per les maletes de fins a deu quilos que introdueixin a la cabina, una cosa que fins ara era gratuïta. 

Temes:

Ryanair FACUA